Босилекът може да ни подмлади

Босилек

Според резултатите от много бройни проучвания екстрактът от босилек е полезна съставка, която може да подмладява и възстановява кожата.

По време на експериментите учените са установили, че босилекът може да подобри естествената защита на организма от свободни радикали.

Свободните радикали са тясно свързани с процесите на стареене, а босилекът може да ни спаси от тях заради съдържащия се в него мощен антиоксидант, който възстановява организма и значително забавя процесите на стареене.

В Индия босилекът е смята за свещено растение и се използва широко в народната медицина.

Подправка босилек

Билката съдържа витамин К, витамин А и манган. Миризмата ѝ е специфична, а вкусът е леко парлив.

Босилекът е подправка, която е мощен имуностимулатор и има силни антисептични свойства.

Подправката има силно противовъзпалително действие, което може да се бори с възпалението на червата и ревматоидния артрит.

В традиционната медицина босилекът може да се използва за лечение на диабет, алергии, импотентност, безплодие и заболявания на дихателните пътища.

В него се съдържа киселина, която подобрява кръвообращението, стабилизира кръвната захар и улеснява дишането.

Отглеждане на босилек

Изследванията показват, че летливите масла, които се съдържат в босилека, са сигурен стимулант за имунната система. Това го прави ефективен при лечението на различни бактериални инфекции и инфекциозни заболявания.

С консумацията на тази подправка не трябва да се прекалява, защото е токсична и може да доведе до нежелани странични ефекти.

Ако искате да отслабнете, трябва да избягвате босилека заради способността му да увеличава апетита.

Билката може да се използва и за лечение на акне, отоци и кожни обриви.

Българската народна медицина препоръчва сокът от пресни листа да се използва срещу гнойни възпаления на средното ухо и трудно заздравяващи рани.

Етеричното масло на подправката има консервиращи и антисептични свойства и спомага за съхраняване на храната за по-дълго време, заради което е често използвана добавка в кухнята на южните нации.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати