Характерни черти на израелската кухня

Израелска кухня
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Израелската кухня е изключително интересна и не може да бъде поставена в никакви граници. За да се запознаем с нея, трябва да изучим всеки неин аспект – от възникването ѝ, до съвременните и традиционни привички.

Израел е средиземноморска страна, създадена в област, заобиколена само от араби. Жителите ѝ са евреи, дошли тук от над 80 страни от цял свят – предимно от Европа, но има и евреи от съседните арабски страни, а даже и черни евреи от Етиопия. Това, което ги обединява, са еврейските традиции, спазвани стриктно в продължение на хилядолетия.

В Израел живеят и 20 процента араби. И това не са тези, обитаващи автономната палестинска област, а араби - израелски граждани. Те са както мюсюлмани, така и християни. Спрямо тези фактори, понятието израелска кухня добива нов облик. В нея се съчетават кухни от целия свят, събрани на едно място.

В Израел има две групи преселници – сефаради, дошли от Средиземноморието, Близкия и Далечния Изток и ешкенази, дошли от Франция, Германия, Русия и Източна Европа. Идвайки тук, всяка група от тях донася със себе си и кулинарните традиции, на които е свикнала.

Израелски понички

Поради това израелската кухня е интересно съчетание от типичните за средиземноморския район свежи зеленчуци и плодове, маслини, зехтин, пшеница и млечни продукти с обичайните за северните страни туршии, яхнии, блини, печени меса и характерните за Близкия Изток плоски питки, нахут и агнешко.

Основното изискване за храната в Израел, е тя да е “кашер”. Основната забрана, формулирана в Тората - еврейската свещена книга, която включва първите пет книги на Библията, гласи:

“Не вари агне в млякото на майка му”. Това буквално означава никога да не се смесват месни и млечни продукти. Кашрут се наричат законите, които определят коя храна е кашер и коя – не. Евреите, които ги спазват, никога не са опитвали пица с шунка, поръсена с кашкавал например.

Фурми

Навсякъде в страната ще видите храни със сертификат, че са кашерни. Храната е разделена на принципа млечни продукти (и риба), месо (но без свинско, което също е забранено от кашрута).

Една от типичните подправки или сосове в Израел е хумус. Той се приготвя от паста от нахут, смесена с паста от сусамови семена и малко зехтин, поръсена със ситно нарязан магданоз. Употребява се почти във всичко.

Друга характерна черта е изобилието от пресни плодове, които присъстват в ежедневното меню. Зеленчуци също има, но те са под формата на туршии като мариновано цвекло например.

Това е нормално, тъй като консервирането на кореноплодни зеленчуци е още едно от наследствата, които северните евреи са донесли със себе си. Типично е и голямото количество на консумирана риба, било то дори и на закуска.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати