Медът - помощник за имунитета в студеното време
Honey - An Immune System Booster During Cold Weather
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Медът - помощник за имунитета в студеното време

Медът - помощник за имунитета в студеното време

Медът - помощник за имунитета в студеното време

Студените зимни дни могат да понижат имунитета ни и да ни направят податливи на така неприятните вируси и настинки. Поради това е добре да го засилим с различните природни методи.

Медът и пчелните продукти като цяло са на първо място по укрепване на имунитета. Освен това те подкрепят сърцето, черния дроб, предпазват от грип и простуди, регулират хормоните.

В меда се съдържат над 70 вещества и витамини. Това дава основание на мнозина да го наричат универсалното лекарство. Днес се използват 7 пчелни продукта: пчелен мед, прополис (пчелен клей), пчелен прашец или перга (пчелен прашец от питите), пчелно млечице, пчелна отрова, апиларнил и пчелен восък.

Пчелни продукти

Прополисът също е много ценен по отношение защитата на организма от вирусни, бактериални и всякакви други инфекции. Представлява смолисто вещество с жълто-зелен, кафяв или тъмно червен цвят. Качественият мед пък лесно се захаросва и образува фини кристали.

Добива изключително твърда консистенция. Различните примеси, които се добавят в него, са това, което го правят универсално лекарство. Избирайки между различните видове, се съобразете с това, кой е най-подходящо за вашата болежка.

Панацеята за често боледуващите е именно медът. Той повишава собствената защита на организма и помага за по-бърдо оздравяване. Често медът се препоръчва за повишаване на имунитета при често боледуващи, слаби и изтощени пациенти. Помага още при анемия, сърдечно болни, при стомашно-чревни, бъбречни, кожни, чернодробни, ендокринни и нервни заболявания.

Препоръката на лекарите е да се приема мед в продължение на един месец по 80-120 г дневно, разпределен на три или повече приема. Същата доза върши работа и при заболявания на дихателните пътища. С мед могат да се правят още компреси и апликации на всички видове рани, екземи, изгаряния и дерматит. Лекува хроничен и остър ринит, фарингит, ларингит, синуит и други възпаления.

Друг лесен, сигурен и достъпен начин за стимулиране на имунитета при малки и големи е приложението на прополисова (клеева) тинктура. Дозата е по капка за всяка година живот (при децата) и по 15-25 капки при възрастните три пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати