Хидрогенираната мазнина - евтината биопластмаса

Маргарин

Все по-честа практика на производителите е да маскират с надписа "растителна мазнина" всъщност наличието на "хидрогенирана мазнина" в продуктите. Когато се говори за растителна мазнина, се разбира олио, зехтин и други растителни масла, които се срещат свободно в природата в течно състояние. В свободната си форма преди да бъде хидрогенирано палмовото масло също е в течно състояние. Хидрогенираното е обогатено с водородни атоми по изкуствен начин.

Хидрогенираната мазнина се използва масово като заместител на какаово масло в шоколадовите изделия, кравето масло в изделията от бутер тесто, производството на сладоледи, вафли, чипсове и всякакви лакомства. Когато похапвате кроасан или баничка и усетите, че нещо ви лепне по небцето и зъбите, то със сигурност сте попаднали на този тип мазнини.

Широката употреба на тези мазнини е в резултат на липсата на информация. Не е ясен броят на продуктите, в които се съдържа. Освен в производството на хранителни продукти, хидрогенираната мазнина се използва и при това на сапун. Напоследък масово започна да се добавя и към киселото мляко, за по-добра плътност и структура на този световноизвестен продукт.

Хидрогенирана мазнина

Хидрогенираните мазнини имат ред отрицателни качества. На първо място е реалната опасност от разпад на новообразуваната молекула и отделянето на част от допълнително добавените водородни атоми. В следствие на това се образуват т.нар. свободни радикали, които лесно се свързват с други вещества или себеподобни и се превръщат в карцином - тумор и рак.

Немалка част от тези мазнини са с точка на топене 40-42 градуса, която е по-висока от телесната. Когато попаднат в стомашно-чревния тракт те полепват по вътрешната страна на червата и образуват маслен слой, който спира тяхната нормална функция.

За да се отървем от тази хидрогенирана мазнина, е нужно да се храним с повече храни, богати на фибри и целулоза. Това обаче не е достатъчно, тъй като винаги има период на очистване на организма, ако въобще е възможно това да се случи напълно. Но дори през този период сме застрашени от нещо дори още по опасно.

Трансмазнини

При комбинацията на горещ чай или топла супа и полепналите в стомашночревния тракт мазнини, те се стопяват вследствие на по-високата температура на напитката и се абсорбират от червата в кръвта. Образуват се налепи в кръвоносните съдове, които стават причина за инфаркт и инсулт. Може да се стигне и до ампутация на крайник.

В САЩ използването на тази хидрогенирана мазнина е напълно забранено при приготвянето на храни. Въпреки това те свободно се добавят във фаст фууд храните и най-вече в Макдоналдс. У нас също се признава прекомерната употреба на трансмазнините като фактор за големия брой сърдечно-съдови заболявания. Мерки за ограничаването им обаче не са предприети.

Тази политика се следва от много правителства, тъй като от големите печеливши производители в хазната влизат и големи данъци. А от хидрогенираните мазнини се печели много, тъй като те драстично намалят разходите и увеличават срока на годност на продуктите. Те са почти двойно по-евтини на пазара и това ги прави привлекателни за повечето купувачи.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати