gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Крем карамелът е любимият десерт на българите

Крем карамелът е любимият десерт на българите

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Крем карамел
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Оказва се, че крем карамелът е любимият десерт на българите. Поне това показва проучването, проведено по поръчка на един от най-големите производители на захарни изделия в България.

Проучването е показало, че близо половината българи са заклети любители на сладкото. 42 процента от анкетираните са си признали, че обичат да похапват сладко всеки ден и то без да имат специален повод за това.

Кекс

Статистиката е потвърдила и това, което ние тайно подозирахме, а именно – дамите консумират много повече захар от силните си половинки. В повечето изследвани домакинства поне веднъж седмично на масата се поднася домашно приготвен кекс.

Кексът заема почетното второ място в класацията за най-любим десерт на българите. Бронзовият медал се присъжда на вездесъщата бисквитена торта, която успява да измести баклавата във вкусовите предпочитания на нашенци.

Очевидно спомените от ужасната храна в детските градини, която беше норма в края на социализма и началото на прехода към демокрация, са си казали думата. Цяло едно поколение българи обръща глава при вида на порция сутлияш.

Изненадващо в класацията за най-недолюбвани от нашенците сладкиши място намират тиквеник, тулумбички и курабии.

Сутляш

Крем карамелът придобива широка популярност в България по времето на социализма. Тогава той беше чест гост в менюто на ученическите и учрежденските столове. Хората на средна възраст помнят и как се поднасяше – в издраскани от употреба алуминиеви купчки за печене, още топъл-топъл от фурната.

С идването на демокрацията, „тоталитарният“ десерт се обърна на 180 градуса, буквално. Ако сега седнете в ресторант и си поръчате порция ароматен крем карамел, той ще ви бъде поднесен охладен и обърнат с карамела нагоре в красива чинийка. Но традиционният вкус, който плени сърцата и стомасите на поколения българи, си остава все така непроменен.

Крем-карамел

Ето и любимата ни рецепта за традиционен крем-карамел:

Необходими продукти: яйца – 6 броя, захар – 6 с.л., ванилия – 2 пак., прясно мляко – 1 л. Трябва и половин чаена чаша захар за карамелизиране.

Начин на приготвяне : Разбиваме добре яйцата. Прибавяме захарта, ванилията и предварително свареното прясно мляко, което сме охладили до 40 градуса. Продуктите се разбъркват много добре до пълното разтваряне на захарта. По желание може да прецедите получената смес – така кремът гарантирано ще стане гладък.

Захарта за карамелизиране се сипва в сух съд. Добавя се 1 с.л. вода и се оставя на умерен огън до разтопяването на захарта. Карамелът се изсипва в предварително приготвените съдове за крем карамел. Отгоре се разпределя яйчено-млечната смес.

Купичките (формите) с крем карамел се пекат на водна баня в предварително загрята на 160-170 градуса фурна. Водата трябва да стига поне до средата на формичките и не бива да кипва. При нужда се добавя още вода. Времето за печене е около час.

Готовият крем карамел се оставя да се охлади и се консумира с приятели, близки или семейството. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати