gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Забраниха продажбата на ГМО картофи

Забраниха продажбата на ГМО картофи

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Картофи Амфлора
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

Вторият най-висш съд на Европейския съюз анулира решението на Европейската комисия (ЕК) от март 2010 г., с което се разрешаваше продажбата на генномодифицираните картофи Амфлора на европейския пазар.

Според съда в Брюксел Комисията не е спазила основни процедурни правила, благодарение на които са се предлагали ГМО културите в района на съюза.

През март 2010 ЕК одобри отглеждането на генномодифицирания сорт картофи Амфлора за нуждите на индустрията в Европейския съюз. Тогава стартира култивацията на картофите в Германия, Швеция и Чехия.

Картофите Амфлора са дело на германската агро-химическа компания BASF и са създадени, за да се добива от тях скорбяла за нуждите на промишлеността.

ГМО картофи

Те не са били предназначени за консумация от хора.

В картофите се съдържал специален ген, който е бил устойчив на антибиотично въздействие, чрез което се гарантирало, че няма да попадне в човешката храна.

Решението за генномодифицираните картофи бе първото от 12 години насам одобрение за отглеждане на ГМО култура в ЕС. То предизвика остро негодувание сред екологичните организации.

Еколозите твърдяха, че устойчивият антибиотик в картофите Амфлора е способен да направи хората резистентни към основни медикаменти, използвани масово срещу редица заболявания.

ГМО зеленчуци

Амфлора не се отглеждат в Европа от миналата година, тъй като много анализи показаха, че фермерите се отказват от много продукти с марката на BASF именно заради ГМО картофите.

Говори се, че Европейският съд е на път да отхвърли предложението на Комисията, което одобряваше отглеждането на ГМО царевица, разработена от DuPont и Dow Chemical.

Фермерите във Франция най-силно приветстваха решението, тъй като те са традиционно най-големите противници на въвеждането в производство на опасните ГМО продукти в земеделието.

Екологични организации заявиха, че Комисията вече няма друг избор, освен да оттегли предложението си за отглеждане на новия тип генетично модифицирана царевица, известена като 1507, или ще се сблъска с подобен резултат като при ГМО картофите на BASF.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати