Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни и икономични кексове за всеки ден

Вкусни и икономични кексове за всеки ден

Обикновен кекс

Предлагаме ви рецепти за два сладкиша, като за единия има две вариации – с конфитюр и с пресни плодове. Ето я и рецептата за първия икономичен кекс:

Кекс с конфитюр

Необходими продукти: 1 яйце, 1 ч.ч. захар, ¾ ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода, 1 ч.ч. конфитюр, 2 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне: Първо изсипете захарта и яйцето в купа и разбийте добре. След това изсипете и олиото и като уеднаквите сместа, добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата. Идва ред и на конфитюра, който може да бъде какъвто обичате – имайте предвид, че ако парчетата в конфитюра са прекалено едри, хубаво е да ги нарежете.

Кекс със сладко

След това постепенно започнете да слагате брашното – възможно е да ви потрябва повече от описаното. Сместа трябва да бъде гъста. Изпечете в умерена фурна, а след като е готов сладкишът, по желание можете да го поръсите с пудра захар.

Същият сладкиш можете да си приготвите и с пресни плодове, например с череши. Тестото за кекса се приготвя по същия начин. Разликата е при печенето – в тавата освен мазнина трябва да посипете и галета. След това изсипвате сместа за кекса, а отгоре наредете черешите, които може и да са добре отцедени от компот – върху всяко плодче поръсете малко захар на кристали. Печете в умерена фурна.

Последното ни предложение е доста различно - прилича на кекс, но не се пече. Изключително подходящ десерт за по-топлите дни от годината. За него са ви нужни сравнително малко продукти – винаги можете да изключите орехите или стафидите, ако не разполагате с тях. Ето какво друго ще ви е необходимо:

Икономичен кекс

Бисквитен сладкиш

Необходими продукти: 2 пак. бисквити, 2 кисели млека, 1 лимон, ¾ ч.ч. стафиди, 50 г орехи, 1 ч.ч. захар

Начин на приготвяне: Натрошете бисквитите на едри парчета и смесете с орехите и стафидите. Орехите могат да са накълцани на едри парчета. В купа изсипете двете млека и добавете към тях кората от лимона, както и сока му. Сложете и захарта и разбийте, докато кристалчетата напълно се разтворят.

По желание можете да смените захарта с пчелен мед. Сложете бисквитите в правоъгълна тава, а отгоре полейте хубаво навсякъде с киселото мляко. След това поставете тавата със сладкиша в хладилника и оставете млякото да попие в бисквитите поне за 12–16 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest