Яйцата ни пазят от диабет тип 2

Яйца

Яйцата са наистина полезно допълнение към всеки диабетичен хранителен план. Това сякаш не е широко известно, защото все още много диабетици се тревожат какво би станало, ако не се въздържат от приготвянето на любимия си омлет.

Най-честото опасение е, че яйцето съдържа висока концентрация на холестерол. Макар че не е необичайно за страдащи от диабет тип 2 да имат и други съпътстващи усложнения, като високи стойности на холестерола, умереното консумиране на храни, които са богати на холестерол, не се свързва с рязкото му повишаване в кръвта.

Що се отнася до цялостната връзка между включването на яйцата в дневното меню и диабет тип 2, то през юни 2010 година бе проведено проучване, публикувано в изданието "Журнал за клинично хранене".

В него Американската асоциация на диабетиците посочва, че трябва да се ограничи приемът на яйца до 3 пъти седмично, но тази препоръка има много повече общо с общото количество на мазнините, отколкото с концентрацията на холестерол в продукта.

Консумацията на прекомерно количество наситени мастни киселини може да повиши холестерола в кръвта и докато в две яйца има по-малко мазнини, отколкото в един малък хамбургер, все пак е добре да наблюдавате по какъв начин ги приготвяте. Ако ги пържите обилно в масло или ги ядете в комбинация с месо или месни продукти, то това ще означава, че ще поглъщате повече от допустимата за вашия диетичен план стойност на мазнини.

Пържени Яйца

Много резултати от проучвания, които са показали връзка между консумацията на яйце и високия холестерол, са изопачени въз основа на присъствието на други продукти, имащи високо съдържание на мазнини, които се ядат заедно с него.

Като цяло яйцата са добър източник на протеин, който може да помогне за балансиране на диабетичния план на хранене. Яйчните белтъци са още по-икономична откъм мазнини "опция": 2 белтъка или 1/4 чаша яйчен заместител съдържат половината от калориите на едно цяло яйце и са с изключително ниска концентрация на мазнини.

Американската асоциация на диабетиците не препоръчва ограничаване на приема на яйчен белтък, тъй като наситени мастни киселини се намират повече в жълтъците. Ето някои здравословни рецепти за приготвяне на яйца, които могат да бъдат опитани от страдащи от диабет. Те включват консумацията на по-малко от 500 калории и са основна съставка - яйце:

Бъркани яйца

По-добре сложете едно цяло яйце и добавете още два белтъка в тигана. Сервирайте ги с две филийки пълнозърнест препечен хляб, гарнирани с малко масло. Може да похапнете и сурови сезонни зеленчуци към вкусния аламинут.

Ядене на Яйца

Сандвич с яйца и маруля

Смесете нарязани на ситно две твърдо сварени яйца с лека майонеза и сервирайте сместа върху парче маруля върху пълнозърнеста филийка. Може да добавите и един домат, нарязан на филийки.

Ако все още имате съмнения относно добавянето на яйца към диетичния режим на хранене на страдащия от диабет човек, то ето още някои причини, които могат да ви убедят в тяхната полза за здравето:

Освен че са с ниско съдържание на наситени мазнини и изобилстват от качествен протеин, яйцата също така ни даряват с 13 основни витамини и минерали. Два от тях - холин и лутеин, са важни за правилното функциониране на мозъка и на очите, които често са силно "атакувани" от усложненията, настъпващи в резултат на диабета.

Яденето на яйца по време на закуска може да ви помогне да контролирате чувството си за глад и нивото на кръвната си захар. В едно проучване, сравняващо колко засищащи са яйцата спрямо поничките за закуска, тези които са консумирали яйце, съобщават, че се чувстват по-сити и нахранени през целия ден.

Протеинът в яйцето страна забавя храносмилането и се грижи за по-доброто усвояване на глюкозата. Ето защо белтъчините е добре да бъдат включени във всички диабетични ястия.

Едно яйце има само около 75 калории и никакви въглехидрати. Твърдо сварените яйца са отлична диабетична и лека закуска, която ви позволява да си набавите необходимото количество протеин, без да покачите кръвната си захар.

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати