Нов скандал с конско месо във Франция

Месо

В Южна Франция бяха арестувани 21 души, след като стана ясно, че месото от стотици коне, използвано за изследване на лекарства, се е продавало по магазините.

Френската полиция съобщава, че по-голямата част от тези коне са били собственост на фармацевтичния гигант Sanofi и са били продадени на кланици в страната, след като ветеринарните им документи са били фалшифицирани.

В акцията са участвали над 100 полицаи, като операциите са се провели в няколко кланици на френска територия и в испанския град Херона, където са арестувани трима ветеринарни специалисти и няколко търговци на месо.

За един от задържаните, който е бил заловен в югозападния френски град Нарбон, се подозира, че е лидер на мрежата за незаконна търговия.

От Sanofi заявиха, че сътрудничат на разследването и че през последните 3 години са продали общо 200 коня на ветеринарни колежи, отделни физически лица и конни центрове.

Полицейски източник съобщи, че конете на Sanofi били използвани или за осигуряване на кръв за ваксини, или за изследване на разработвани лекарства.

Според източникът конското месо не е опасно на потребителите, но и няма място на трапезата им. Скандалът с конското месо гръмна по-рано тази година, когато се оказа, че то се съдържа в продукти, в които е обозначено, че съдържат говеждо месо.

Конско Месо

Проверката на Европейската комисия показа, че 5% от продуктите на територията на ЕС съдържат конско месо.

На 15 февруари ЕС изготви план, който предвиждаше 2250 ДНК-теста на полуфабрикати, както и проби за наличието на опасното за човешкото здраве лекарство фенилбутазон. Според резултатите 0.6% от тестваното конско месо съдържа следи от лекарството.

Пробите по българските пазари установиха, че 8 от 100 от предлаганите местни продукти у нас съдържат конско месо между 10-20%, за разлика от пробите на европейските пазари, чието съдържание на конско месо варираше от 80 до 100%.

В България бяха изследвани саздърма, колбаси и кайма, като в откритите партиди с конско месо, то се е явявало заместител на телешкото.

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати