Глутамат предизвиква затлъстяване

Затлъстяване

Натриевият глутамат е известен още като китайска сол и Е621. Той представлява аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта. Тя въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Често използван е в производството на чипс, фиксове, бульони, разтворими супи, салатени заливки и замразени полуфабрикати и изобщо във всички вериги за бързо хранене.

Употребата на тази добавка може да доведе до главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки. Глутаматът предизвиква още диабет, мигрена, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, Алцхаймер. След като се консумира храна, овкусена с натриев глутамат, обикновено следващата храна изглежда безвкусна.

Чрез опити с мишки учените са установили, че натриевият глутамат води и до затлъстяване. Когато им инжектирали добавката, мишките увеличили три пъти нивата на инсулин в кръвта, от което прогресивно затлъстявали. Учените смятат, че влагането на натриев глутамат в храните е нарочно, тъй като по този начин хората развиват зависимост към него и купуват съдържащите го продукти постоянно.

Глутамат

При подобно проведено проучване през 1978 г. станало ясно, че ако на бебетата се инжектира в хипоталамуса натриев глутамат, жлезата се уврежда и по-късно децата развиват затлъстяване.

Мононатриевият глутамат стимулира и залъгва вкусовите рецептори. Той измамва мозъка да мисли, че яде протеин, който е здравословен и подхранва тялото. Това, подобно на сол вещество, създава инсулинува експлозия в кръвния поток, както показва и изследването с мишките.

Това внезапно и неочаквано отделяне на инсулин в комбинация с протеиновото стимулиране създава ненаситен апетит. Резултатът е прекомерно хранене, постепенно затлъстяване и редица други заболявания.

Надебеляване

За да избегнете зловредните му качества, то е най-добре да избягвате употребата на натриевия глутамат. Това може да стане, като на първо място четете дребния шрифт на кутиите от зърнени закуски и изобщо всеки съмнителен продукт.

Етикетирането на храните не е прозрачно, но колкото по-кодиран е етикетът, толкова повече може да се очаква от производителя да укрива информация. По-добрият избор е да се консумират пресни продукти, най-добре от биологични или малки местни ферми, както и по-балансирана и здравословна храна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иван Славов
Иван Славов
25.10.2014 20:03
В миналото, такива "научни" статии носеха прозвището "журналистически патици"
2
4
Валери
Валери
24.02.2014 01:00
Абе вярвам, че глутамата е точно толкова вреден, колкото пишете, ама с това проучване през 1978 дето на бебета са вкарвали в хипоталамуса натиев глутамат... направо избихте рибата.
Статии дето нямат автор и се позовават на измислени експерименти нещо не са ми по вкуса, за това ще спра до тука.
3
1