Забравете хляба от пшеница - яжте просо и лимец

Хляб от  лимец

Списъкът с храни, които по една или друга причина са вредни за здравето на хората, нараства в главоломна скорост. Човек все по-трудно се ориентира в морето от съвети кое е полезно, кое е вредно и какво да яде. Шокиращо една от изконните храни на българина – хлябът, може да се окаже, че е новата бавна отрова, която ни разболява и убива.

Хлябът неизменно присъства на всяка трапеза. В последните години традиционните български хлябове отстъпиха мястото си на пълнозърнести тестени изделия, които се считаха за вълшебен извор на младост, здраве и дълголетие. Редица изследвания развенчават този мит и обявяват пшеницата, ръжта, овеса, ечемика, соята, царевицата и белия ориз за „тихи убийци".

Данните разкриват, че през последните поне седемдесет десетилетие тези зърнени култури се хибридизират. Те претърпяват драстична ГМО трансформации в търсене на по-устойчиви и плодородни сортове. Друг проблем е неразумно многото пестициди, с които посевите по-цял свят се третират с цел защита от болести и вредители.

Тези пестициди оставят химикали в зърната на пшеницата и на останалите житни култури, които в последствие преминават в брашното, после в хляба и всички останали тестени изделия.

Пестициди

Няма значение дали сте любители на пухкавия бял хляб или предпочитате „по-полезните“ му пълнозърнести варианти – прекаленото и безконтролно използване на пестициди еднакво трови организма ви.

Пестицидите и изкуствените торове са основната причина за рязкото нарастване на алергиите при децата. Друг страничен ефект от интоксикация, в следствие на прекомерна употреба на тестени изделия, са тъмните кръгове под очите, както и чувството за тежест и неразположение в стомаха.

Тогава какво да правим? На първо време трябва да се опитаме да изведем от хранителния си режим пшеницата. Вместо нея можем да месим или купуваме хляб от просо, нахутено брашно или брашно от лимец. Трапезата ни може да се обогати с киноа, амарант и чия(чиа).

Лимец

Отличен избор е замяната на пшеничния хлаб с хляб от лимец или неговия европейски вариант – спелта. Лимецът почти не съдържа глутен и е на практика неподатлив на обработка с химикали.

Той е най-древната пшеница в света, която е забравена след индустриализацията на селското стопанство по икономически причини. Просто от лимецът не се получават високи добиви, не се поддава на третиране, не понася ГМО, което го превръща в нерентабилен за производство.

Специалистите по хранене препоръчват да ограничите всички тестени изделия, вместо това консумирайте повече картофи. Заменете белия ориз с кафяв или Басмати.

Почитателите на спагетите, пастата и макароните могат да ги заменят с киноа или каша от елда или просо. В последните години дори педиатрите препоръчват майките да захранват бебетата не с пшеничена каша, а с каши от елда и от киноа.

5 7
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
elaSt
elaSt
07.09.2014 15:16
„[...] вместо това консумирайте повече картофи. [...]“

Или... купувайте екологично чисти стоки и храни. В България е пълно с био магазини, има и много био ферми. Хранете се с качествена, нерафинирана и жива храна: така ще ядете по-малко и ще сте сити по-дълго. Боже, толкова е лесно!!!
6
0
Димана
Димана
08.04.2016 01:32
Блонд, биологично чистите храни могат да дойдат и от вашия двор или пък от този на вашия съсед?! Срещу какво точно негодувате? Произвеждайте си чиста храна и се хранете с нея!?
Бях в неведение относно това, че манипулирам и тровя хората, като произвеждам и им предлагам екологично чисти плодове и зеленчуци... Колко жалко, явно не сте насочили агресията си в правилната посока. Но пък богатството от афоризми на българина ни показва, че няма нищо ново под слънцето: „Ни на живо се радва, ни на умряло плаче“.
1
0
блонд
блонд
31.03.2015 14:52
да, "биохрани", които нямат никакъв вкус, но пък струват майка си и баща си....справка - сравнете вкуса биодомат и домат, расъл на слънце и с много вода ;-) нищо общо. поредната манипулация от същите хора, които ни тровят.
8
2