Консумираме все повече месо

Консумация на месо
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
12.75 лв.
Виж ››

Според данните от американско проучване през последните 50 години хората са повишили консумацията на месо и мазнини с 3 процента, което ни доближава до хищниците в хранителната верига.

Изследването е обърнало внимание на начина, по който са се изменили хранителните навици на хората с течение на времето.

След като крайните резултати са били обобщени, специалистите са стигнали до заключението, че повишената консумация на месо може да доведе до потенциални неблагоприятни ефекти върху околната среда.

Месо

В проучването е било измерено човешкото трофично ниво – мястото ни в хранителната верига в 176 държави. Използвани са данни от 102 типа храни, описани от Администрацията по лекарствата и храните в САЩ.

Новината, че трофичното ниво на човека е скочило с 3% през последните 50 години беше оповестена от ръководителят на проучването Силвиан Бонхомиу.

Изследователите се опитват да изчислят трофично ниво, за да могат по-добре да разберат мястото ни в екосистемата, както и човешкото влияние на околната среда.

Голяма част от експертите смятат, че производството на месо има много по-голямо въздействия върху околната среда, отколкото производството на зеленчуци.

Пържоли

Повишената консумация на месо до известна степен се дължи на бързо развиващата се икономика в Китай и Индия. Смята се, че без Китай и Индия консумацията на месо за последните 50 години щеше да остане стабилна.

След нарастването на икономиките в двете страни хранителният режим на жителите там коренно се промени, като все повече в менюто си хората включват местен продукт.

Противоположно на тази тенденция данните от Великобритания сочат, че младите хора в страна са станали по-склонни да избягват месото, като всеки трети на възраст между 18-24 години е вегетарианец.

Коментирайки проучването, ученият Томас Кастнър заяви, че разликата от 3% може да изглежда малка, но при самото изчисляване ясно се вижда, че хората рязко са повишили консумацията на месо и храни на животинска основа.

Увеличаващата се консумация на месо може да доведе до сериозни екологични проблеми като изменение на климата, изчерпване на водата и полезните горива.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Zazo
Zazo
04.06.2015 23:24
Особено трениращите, които имат нужда от още повече месо.
0
0
Наивна
Наивна
02.01.2015 11:42
Не просто може да доведе, екологичните проблеми са тук. Ако всички са вегани екологични проблеми НЯМА ДА ИМА.
0
1