gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цените на зеленчуците и свинското месо скочиха

Цените на зеленчуците и свинското месо скочиха

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Цени на храните
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Малко преди празниците цените на свинското месо и фасула се повишиха с около 2 процента, а цените на оранжерийните домати и картофите вече са с 6 – 7 процента по-високи.

Въпреки че председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев заяви неотдавна, че не се очаква поскъпване на храните, Индексът за тържищните цени показва, че все пак ще купуваме някой продукти по-скъпо.

За последната седмица Индексът е скочил с 4% от 1.360 до 1.415 пункта, но в сравнение със стойностите му от минала година, той е по-нисък с 6%.

Цените на млечните продукти не са се променили, а при яйцата дори се наблюдава намаление с 1 стотинка при цените на едро.

Месо

При цените на захарта и маслото също има спад с между 2 и 2.5%.

Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене – 9.8%, кашкавалът е поскъпнал с 5.7%, а маслото - с 2.7%.

В сравнение с миналата година свинското месо е поевтиняло с 8.7%, за сметка на това зрелият фасул е поскъпнал с 37.8%, като вече се продава за 4.46 лева за килограм.

Цените на едро на захарта и брашното през декември тази година са с около 12 до 14% по-ниски от миналата година, а цената на ориза е спаднала с 2%.

Спрямо цените от миналия месец най-поскъпналите зеленчуци са краставиците, които от ноември до декември скочиха с 27.4%.

Продукти

За разлика от тях цените на цитрусовите плодове спадат през последните месеци, като стойностите на бананите и ябълките се запазиха.

В сравнение с миналата година портокалите са се повишили с 1.8%, а цените на лимоните са паднали с 5%.

По-ниски с 5% са и цените на зелето, докато мандарините и морковите са задържали нивата си от миналата година.

По-евтини от миналата година са и оранжейните домати, чийто стойности са с от 7 до 11% по-ниски.

Спрямо декември миналата година Държавната комисия по стоковите борси и тържища е отчела поскъпване на картофите с 13.4%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати