Консумацията на фаст-фууд уврежда паметта

Фаст фууд
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Според изследване на автралийски учени консумацията на фаст-фууд храните има негативно въздействие върху функционирането на мозъка, а първият признак затова е увреждането на паметта.

Специалистите твърдят, че в рамките само на една седмица може да бъде забелязано отрицателното въздействие на храната от веригите за бързо хранене.

Според експертите причината затова тревожно влияние върху човешкия мозък са продуктите, които съдържат голямо количество от вредите трансмазнини, които повишават „лошия“ холестерол в кръвоносните съдове и затрудняват циркулацията на кръвта.

Бургери

От това най-много страда мозъкът, който не получава достатъчно кислород и хранителни вещества.

Освен това човек може лесно да стане жертва на инсулт, който е следствие на високото кръвно налягане.

Учените са забелязали и че за увреждането на паметта могат да бъдат виновни и стимулаторите, които изобилстват в продуктите от заведенията за бързо хранене.

Специалистите препоръчват на хората да се откажат от вредната фаст-фууд храна или да намалят приема ѝ.

Нездравословното въздействие на сандвичите и картофките от веригите за бързо хранене беше установено и при децата по-рано тази година.

Бързо хранене

Според анкети на специалистите децата от 6 до 14-годишна възраст страдат по-често от астма, затруднено дишане, екзема или сърбящ, запушен нос в следствие на хранителните си навици.

Резултатите от допитването са установили, че консумацията на фаст-фууд води до нарастване с 39% на риска от остра астма при тийнейджърите и увеличение с 27% при малките деца. Тя повишава и опасността от екзема и остра хрема.

За сметка на това приемането на три или повече порции плодове намалява остротата на симптомите съответно с 11% и 14%.

Годишно българите харчат около половин милиард лева във веригите за бързо хранене.

Последните данни от проучване на този пазар са на "Евромонитор интернешънъл" от 2010 г. Тогава е изчислено, че оставяме около 400 милиона лева за нездравословна храна, като дори кризисните времена не засегнаха тези заведения.

Рейтинг

5 0
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Юрий Ненчев
Юрий Ненчев
03.02.2014 18:57
След като има толкова много тъпи Българи, нека си хапват. Да им е здраве.
0
1