Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ябълките са ключът към дълголетието

Ябълките са ключът към дълголетието

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Ябълки

Поговорката "Една ябълка на ден държи доктора далече от мен" е много стара. Въпреки това важи с пълна сила и днес. Наскоро проведено британско изследване установи, че плодът е почти толкова ефикасен, колкото и хапчетата-чудо – статините. Той може да ви предпази дори от инфаркт и инсулт.

Проучването е проведено от учени в Оксфордския университет. Те са изчислили, че ако всички възрастни над 50 години консумират едва по една ябълка дневно, смъртните случаи ще бъдат предотвратени или забавени с около 8 500 годишно.

За сравнение те дават станините, които се приемат за понижаване на холестерола. Ежедневният им прием спомага за спасяването на около 9 400 човешки живота годишно.

Отслабване

Проучването за пореден път доказва как малки промени в ежедневните ни хранителни навици могат изцяло да променят живота ни. Това обаче не означава хората, които приемат статини по лекарско предписание да ги заменят с ябълки, а просто че всеки може да извлече полза от консумацията на повече плодове.

А ябълките са плодът с най-големи количества от така полезните антиоксиданти и флавоноиди. Освен за дълголетие, ябълките са полезни и в много други аспекти. Ето кои са те:

- Фибри

Значителната доза влакнини, които се съдържат дори само в една ябълка, имат разнообразни ползи за организма. Кората на плода носи 4- 5 грама фибри. Те спомагат редуцирането на лошия холестерол, регулират стомаха и червата, прочистват от отрови.

-Калории

Състав на ябълките

Средно голяма ябълка носи около 100 калории. Фибрите в нея обаче засищат доста повече от една висококалорийна вафла например. Ябълките са сред най-диетичните храни въпреки вродената им сладост. Половин час преди всяко хранене се препоръчва приема на една ябълка за здравословно отслабване и контролиране на количеството приемана храна.

- Антиоксиданти

Тези съставки на ябълките неутрализират потенциално опасните свободни радикали, които могат да увредят клетките и да доведат до редица болести.

- Фруктоза

Плодовата сладост на ябълките е пропита с плодовата захар – фруктоза. Тя е калорична, но не е толкова вредна, колкото обикновената. Енергията от нея се усвоява много по-бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest