Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Формулата на идеалната коледна вечеря

Формулата на идеалната коледна вечеря

Коледна трапеза

Всеки от нас е замислил как точно да преминат празничните дни – какви изненади да има за любимите ни хора, как да подредим и украсим дома си, какви вкусотии да сложим на трапезата. Знаете обаче, че направим ли си точен план за нещо, обикновено той се разваля поради някакви обстоятелства, които не сме предвидили.

Ако все пак искате да имате идеална вечеря, можете да я постигнете – учени са измислили каква е формулата на перфектната коледна вечеря. Представители на известна верига супермаркети с помощта на британски психолози показаха коя е идеалната формула за перфектното коледно прекарване, споделя вестник Дейли мейл.

Формулата всъщност съдържа идеалните пропорции на месото, плънката и изобщо всички продукти, които трябва да има на коледната трапеза. Според психолозите доктор Маргарет Юфера Лийч и доктор Дейвид Луис основната разлика между доволното похапване на Коледа и натъпкването до пръсване с храна е именно изчисляването на продуктите.

Експертите твърдят, че за идеалната коледна трапеза трябва да сложим точно 110 г плънка от кестени, 100 г сок от печено месо и 150 г бяло печено месо от пуйка. Разбира се това съвсем не е всичко - към месото се добавят още 170 г моркови, 150 г червено зеле и не на последно място, брюкселско зеле, приготвено на пара, което не бива да надвишава 155 г.

Учените обясняват избора си така – пуешкото спомага за регулиране на храносмилането, съдържа много протеини, както и полезните омега-3-мастни киселини, които предпазват от депресия.

Според специалистите 100 грама печено пуешко месо са напълно достатъчни, за да си набавим нужната за деня аминокиселина ел-триптофан. Тя в комбинация с печени картофи значително подобрява настроението и помага за по-лесното и бързо заспиване.

Коледен пудинг

Ефектът, който носят зеленчуците пък, се дължи на минерали и витамините, които съдържат, и не на последно място - на фибрите, които ни дават усещането за ситост.

Учените допълват, че особено подходящ за мозъка е боровинковият сос. След основното ястие препоръчително е десертът да включа солен пай с плънка от месо, една мандарина и парче коледен пудинг, който да е не повече от 28 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest