Банановото дърво е най-голямата билка на планетата

Бананово дърво

Бананите – така вкусни, засищащи и полезни плодове ни изненадват с още нещо – технически те спадат към тревистите растения.

Бананите са били познати още през 3 век пр.н.е. в Средиземноморския район. Произходът им се търси някъде в Малайзия. Към днешна дата банани могат да се открият в над 100 страни по света.

Един от най-интересните факти около бананите е, че банановото дърво погрешно се счита за палма. Всъщност то е тревисто растение, достигащо височина 12 метра. Така банановото дърво става най-голямата билка в света.

Банан

Бананите са четвъртият най-консумиран продукт в света след пшеница, ориз и царевица. Съвременната дума „банан” идва от арабски и означава „пръст”. В страни като Индия, Китай и Малайзия бананът се приема за божествен и свещен плод, който възвръща силата на тялото и ума.

В света има повече от хиляда сорта банани. Поти всички от тях обаче имат неприятен вкус. Най-популярният ядлив сорт се нарича Кавендиш, следван от Гро Мишел. За разлика от култивираните, при дивите банани вътрешността е изпълнена с голям брой закръглени, твърди семена.

Друг изключително интересен факт за бананите е, че съдържат малки количества от изотопа калий-40. Той всъщност е радиоактивен. От друга страна са около половин път по-хранителни от картофите.

Банани

Ползите от консумацията на този плод не са малко. В състава си бананите съдържат огромно количество калий, който е нужен на сърцето, мозъка, костите, мускулите. Той помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото ни, както и при високо кръвно налягане.

С редовния прием на банани рискът от инсулт може да бъде намален с близо 40%. Съдържащото се желязо пък помага на хора, страдащи от анемия. Магнезият в тях прави съня ни спокоен и пълноценен.

В някои случаи бананите се препоръчват и като естествен антидепресант заради съдържанието си на витамин B. Той успокоява нервната система.

Като цяло бананите са сравнително тежка храна. Те се усвояват бавно, поради което трябва да се дъвчат добре. Не е препоръчително да се приемат повече от два банана един след друг. Също така не трябва да се пие вода непосредствено след консумацията им. Добре е да се изчака поне час.

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати