Растенията, които изчезват заради глобалното затопляне

какао

Глобалното затопляне неусетно, но вече видимо нанася огромно щети върху нашата планета. Сред тях е и изчезването на някои плодове. На първо място сред тях е бананът.

Експертите имат опасения около съдбата, която очаква любимите и вкусни банани. В последните години се наблюдават редица нападения от вредители и гъбични заболявания върху плода.

Един от водещите износители на банани е Коста Рика. Правителството на страната наскоро обяви "кризисно положение" в състоянието на плантациите, тъй като експортната индустрия за половин милиард долара бе засегната от посочените два отделни вредителя. А това е пряко свързано с глобалното затопляне.

Популацията на вредните насекоми през последните години главоломно се е увеличила, а причина за това е именно глобалното затопляне. А това автоматично увеличава вероятността от бедствените им прояви по цял свят.

Банани

Когато паразитите нападнат растенията, това прави растенията много по-слаби. Това поврежда плодовете и се налага изхвърлянето на цели гроздове от тях.

Гъбичките са другата напаст, която заплашва съществуването на бананите. Заболяване, причинено от гъбичката фузариум, засяга именно ключов сорт банани за износ в Мозамбик и Йордания.

В последните години учените навсякъде и постоянно откриват доказателства, че глобалното затопляне вече заличава биологични и тревисти видове и то с много по-голяма скорост, отколкото се очакваше. Популации от жаби, пеперуди, корали и полярни птици вече са изчезнали заради промяната в климата.

Първи пострадаха растения и животни, които живеят в тесни температурни граници, и тези, които са в зоните със студен климат. А видовете, които завият от морския лед - полярните мечки, тюлените, пингвините, някои горски жаби вече изчезват.

Пчели

Положението с глобалното затопляне става все по-лошо с всеки изминал ден. Постоянните алармирания на учените сякаш остават нечути от световните сили, които трябва да вземат незабавни мерки.

Тук не става въпрос за изчезването на отделен биологичен и растителен вид, а за цялостното объркване на природата, от която е пряко зависим и е част и човекът.

Какаото е друг изчезващ вид, който търпи вредите от глобалното затопляне, а подобна може да е съдбата и на всички типични за отделните райони култури. Заболяванията по растенията са причина за все по-засилената употреба на пестициди, хербициди, който от своя страна могат да са пагубни за природата и хората.

От тях страдат вече пчелите, като все повече се наблюдава измирането на пчелни семейства въпреки усилията на пчеларите. А липсата на опрашване на много растения зависи именно от тези полезни насекоми. В Китай от години има места, където овощните дръвчета се опрашват ръчно от хора, защото пчелите отдавна за измрели по тези територии.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати