Две лъжици картофено пюре предпазват от махмурлук

Картофено Пюре

В сезона на празниците пулсиращата глава, сухотата в устата и чувствителния стомах са често срещана картинка. Да, това е махмурлук. Ново разкритие на експертите в тази област може да ни предпази от това неприятно чувство.

Алкохолът е диуретик, което ще рече, че предизвиква уриниране. Той причинява обезводняване, което води до симптоми като главоболие, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност. В същото време тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на голямото количество захар в алкохола и нивата на кръвната захар спадат до критични нива.

В резултат на това са пулсиращата глава и пиянския глад. Алкохолът също така дразни стомаха, нарушава съня, причинявайки гадене и чувство за силна умора на следващия ден.

Като цяло има хора, които са имунизирани срещу махмурлук. Това в по-голямата си част се дължи на факта, че те са по-малко предразположени към главоболие, когато са обезводнени. Останалите пък са по-малко чувствителни към въздействието на ацеталдехида - токсичното вещество, което се произвежда, когато алкохолът се усвои първо в черния дроб.

От друга страна има цели етнически групи, които страдат много повече след голямата употреба на алкохол от другите. Местните хора в земите на Източна Азия например имат много ниски нива на ензима, разграждащ ацеталдехида. Поради тази причина, те се напиват по-бързо и имат силен махмурлук.

Махмулук

Когато пием, е добре това да не става на празен стомах. Храната забавя скоростта, с която алкохолът навлиза в организма. Ако преди пиенето на алкохол се приемат мазнини, веднъж попаднали в дванадесетопръстника те забавят изпразването на стомаха и така питието няма да бъде освободено толкова лесно от стомаха.

Това гарантира бавно напиване и значително по- лек махмурлук. В някои култури има практика да се пие зехтин преди подобен запой.

Същото се смята и за картофеното пюре. Някои смятат, че ако се хапнат две лъжици картофено пюре преди пиене, няма махмурлук. В този случай главна роля играе мазнината в маслото, което се поема заедно с картофите, за да не се напием много бързо.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати