Да възвърнем блясъка на стъклените съдове и порцелана

Кристални чаши
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

В домакинската работа има някои хитрини, които определено улесняват домакините. Например – изключително важно е, когато нещо изкипи на котлона, да забършете печката веднага, тъй като след засъхване нещата загрубяват и петното се чисти доста по-трудно.

В случай че не успеете да премахнете петното, докато е още течно, можете да насипете малко сода бикарбонат и след няколко минути да забършете с влажна кърпа. Знаете, че содата за хляб е незаменим помощник в домакинството. Същото се отнася и за оцета, благодарение на който бързо можем да се отървем от миризмата в хладилника.

Достатъчно е само да смесим в равни количества оцет и вода, да потопим кърпа, след което да я оцедим и да забършем хладилника. За емайлираните съдове се погрижете с по една супена лъжица оцет и сол – слагате ги в съда, напълвате с хладка вода и оставяте да престои едно денонощие. След това измивате хубаво съда.

Порцелан

Ако често топлите вода в един и същ съд, може би забелязвате, че в него се е наслоила варовита утайка. Можете да си спестите тези неприятни следи, като сложите една изварена мида на дъното на съда – по този начин утайката ще се събира върху нея.

И понеже блясъкът на всеки съд в кухнята е важен, не можем да пропуснем и порцелановите съдове, които често използваме. Ако са изгубили блясък, можете лесно да го възвърнете, като ги потопите в отвара от коприва. Същата процедура можете да направите и със стъклените съдове - ще заблестят като нови.

Порцеланови съдове

Друг начин за изчистване до блясък на порцелановите и стъклени съдини е да смесите утайка от кафе, вода и оцет, след което да ги измиете с тази смес. Ако не пиете кафе и съответно не ви се намира утайка у дома, използвайте вода, оцет и морска сол.

Друг ефикасен начин за връщане на блясъка на порцелановите чинии е да изтъркате съдовете с мокро парцалче, което сте потопили в лимонтузу на кристали. За да блестят стъклените ви чаши, необходимо е да ги измивате със студена солена вода, същото се отнася и за стъклени фруктиери, купи и др.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати