БАБХ се отчете след празничните проверки

БАБХ

От Агенцията по безопасност на храните започнаха масови проверки на търговските мрежи в страната още от Никулден. Основните нарушения, който откриха експертите, са свързани с неправилното съхранение на храните и продажба на стоки с изтекъл срок на годност.

Само около Никулден и Студентския празник са били бракувани 356 килограма хранителни продукти, сред които са 596 яйца, 7.5 литра бира и над 135 килограма риба.

Съставени са 24 акта за установено нарушение и 44 предупреждения.

Установени са нарушения, свързани с липса на придружаващ документ към рибата или друг хранителен продукт, както и неправилно съхранение, и лоша хигиена в съхраняващото се пространство.

Хранителни стоки

Инспекторите от Агенцията проверяваха освен големите търговски вериги още и пазари, тържища, складове и заведения, сред които ще има един затворен обект.

Във връзка със стартиралата кампания 24/30 са извършени над 1000 проверки в празничните и почивните дни.

От Агенцията съобщиха, че са получили 26 сигнали от потребители, като по всеки един от тях е направена проверка.

Експертите напомнят, че клиентите могат да сигнализират за нарушения при продажбата на храни на телефон 0700 122 99 или на сайта на Агенцията www.babh.government.bg.

Във всеки сигнал трябва да се съобщава вида и наименованието на храната, името на производителя, партиден номер, срок на годност, както и име на обекта, от който е закупена стоката.

Хладилник

Очаква се скоро към сайта да бъде добавен и черен списък на търговците, при които най-често се констатират нарушения.

Специалистите са забелязали, че след празничното преяждане повечето потребители пренебрегват местните продукти за сметка на храните от първа необходимост като мляко, яйца и хляб.

Експертите предупреждават, че лекият спад в търсенето на месо може да изкуши някои търговци да занижат контрола върху трайността на продуктите.

Условията за съхранение на стоката се определят от производителя и са изписани върху нейният етикет.

При 3 нарушения в рамките на 1 месец инспекторите от Агенцията по храните имат право да отнемат лиценза на търговския обект.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати