Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Оранжевите храни ни предпазват от рак

Оранжевите храни ни предпазват от рак

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Оранжеви плодове

Изследвания на специалисти доказаха, че храни като портокали, моркови, тиква, папая, гуава и сладките картофи могат да намалят риска от появата на ракови заболявания.

Проучванията на учените показват, че портокалите намаляват холестерола в кръвта и ускоряват изгарянето на мазнините.

Всекидневната консумация на портокали драстично намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак.

Френско изследване е доказало, че 2 чаши портокалов сок на закуска са достатъчни за понижаване на високото кръвно налягане.

Препоръчително е да се храним и с моркови заради високото съдържания на витамин А, който забавя процеса на стареене.

Портокали

Според професор Норман Мейтланд от Университета в Йорк, ако човек похапва редовно моркови, значително ще намали риска от появата на рак на простата.

Сладките картофи също съдържат големи количества витамин А, като освен това имат противовъзпалителни свойства и убиват бактериите, които причиняват акне.

Експертите съветват, за да си набавите достатъчно желязо, да консумирате по-често сладки картофи. Желязото е необходимо, за да имате достатъчно енергия, за да може организмът ви да произвежда червени и бели кръвни клетки, да бъдете устойчиви в моменти на стрес и за метаболитните функции.

Папаята поддържа здрава храносмилателната и имунната система, а тиквата е отлична за поддържане на здравето на сърцето.

Папая

Според доктор Нам Данг и неговият екип от Университета във Флорида екстракт от листата на тропическа папая може да предотврати появата на 10 вида ракови заболявания в това число рак на шийката на марката, рак на белия или черния дроб и рак на млечната жлеза.

Предимството при тиквата е, че тя е тя може да се консумира, както в сладки, така и в солени варианти.

Тиквата е богата на цинк, витамин C и бета-керотин, които помагат за по-бързото възстановяване при евентуално заболяване.

Тропическият плод гуава е богат на ликопен - мощен антиоксидант, който се бори срещу рака, освен това плодът съдържа 63% повече калий, отколкото бананите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest