От тази година променят етикетите на месото

Етикети на колбасите

От Асоциацията на месопреработвателите съобщиха, че от тази година ще заменят думата натриев хлорид с сумата сол върху етикетите на месото, за да бъде по-разбираема информацията за продукта.

Новите етикети ще бъдат поставени до края на 2014 година, а промяната е предприета за улеснение на потребители, тъй като се оказало, че голяма част от клиентите не знаят значението на думата натриев хлорид.

Освен това от Асоциацията възнамеряват да отбелязват върху етикетите на месото датата на замразяване на продукта. Тази информация ще бъде предоставена на потребителите, дори ако месото се продава във вече охладен вид.

Обмисля се и промяна, засягаща етикетите на рибата, като се предлага една опаковка, която съдържа няколко парчета месо, да бъде маркирана с етикет „формовано месо".

Върху обвивката на колбасите, от друга страна, ще бъде изписвана информация, отнасяща се до това дали продуктът е годен за консумация или не.

От Асоциациацията на месопреработвателите уточняват, че не се очаква тези промени, да засегнат цените на местните продукти.

Възнамерява се от април 2015 година потребителите да бъдат информирани за произхода на месото, което купуват. На етикета върху опаковката задължително ще бъде обозначено къде е родено, отгледано и убито животното.

Етикети на месото

Главният експерт Диляна Попова пояснява, че ако въпросното животно е родено в една страна, а е отгледано и убито в друга, върху етикета на месото от него ще се изписват и двете държави.

За да се случи това обаче има едно условие – престоят на животното да е точно определен период от време. За свинете изискването е от поне 4 месеца, за птиците - 1 месец, а за козите и овцете - не по-малко от половин година.

Подобни етикети вече са въведени в Брюксел, след като регламентът беше обнародван на 13 декември 2013 г.

До момента на етикетите пишеше само седалището на фирмата преработвател, но нямаше информация откъде е суровината.

Нови и по-строги правила за етикиране на месото се въвеждат в цяла Европа година, след като беше разтърсена от мегаскандала за конското месо, което се предлагаше като говеждо.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати