Две безалкохолни на ден съсипват бъбреците

Пиене на Безалкохолни

Според скорошни проучвания две безалкохолни на ден са напълно достатъчни да съсипят бъбреците ни. Първото изследване е направено от д-р Риохей Ямамото от Факултета по медицина към университета в Осака.

Той установява, че консумирането на само две безалкохолни напитки може да причини развитие на протеинурия. Протеинурия всъщност е често срещан симптом на бъбречната дисфункция и представлява повишаване на белтъка в урината.

В проучването участие са взели над 8000 университетски служители. Резултатите показват, че след средно 2.9 години 10. 7 на сто от хората, които пият по две или повече безалкохолни на ден ще развият протеинурия.

За сравнение – едва 8.4 на сто от тези, които не пият безалкохолни ще развият това състояние за същия период. Малко по-застрашени са онези, които консумират по една безалкохолна напитка дневно – 8.9 на сто от тях ще развият протеинурия.

Второто проучване по въпроса за вредата на безалкохолните е направено от Аугустин Гонзалес – Висенте, който работи в Case Wastern University. В своите проучвания, Висенте е използвал плъхове – искал е да проучи по какъв начин влияе захарта от безалкохолните напитки върху бъбречната функция. Повечето напитки са подсладени с царевичен фруктозен сироп.

Бъбреци

След проведените изследвания с гризачите, екипът на Висенте установява, че захарта от безалкохолните напитки увеличава чувствителността на бъбреците към ангиотензин II. Това всъщност представлява белтък, регулиращ солевия баланс. Заради това повишение се повишава и реабсорбцията на сол то бъбреците.

Резултатите от това проучване на Аугустин Гозналес показват, че консумацията на безалкохолни напитки може да доведе до диабет, високо кръвно или бъбречна недостатъчност.

Всъщност безалкохолните напитки не се изследват за първи път. Според други изследвания те вредят на черния дроб, на зъбите, на фигурата ни и не на последно място на костната ни система.

Консумацията им е непрепоръчителна или поне е желателно да не пием от тях всеки ден. Специалистите напомнят, че пиенето на подобни напитки вместо вода също не е желателно.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Васко
Васко
15.01.2014 08:19
Разликата между 8,4 и 10,7 в проценти не е толкова голяма, че да казваме "едва 8,4". Резултатите всъщност доказват, че и да пият и да не пият безалкохолни напитки около 9-10% от хората развиват протеинурия...
3
0