gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Преяждането води до жлъчни кризи

Преяждането води до жлъчни кризи

Лакомия
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Повечето от нас се притесняват от качените килца по време на празниците, но всъщност това е едно от най-леките последствия за нашия организъм. Според лекарите обилното меню, което имаме по време на празниците и преяждането могат да доведат до дискомфорт, болка и дори до жлъчни кризи.

Според доктор Апостол Георгиев, който е началник на гастроентерология в МБАЛ „Медлайн“, алкохолът и тежката храна влияят най-много на стомаха, жлъчката и панкреаса. Известно е също, че мазните и тежки храни карат процеса на храносмилане да продължи по-дълго време, което също затруднява сериозно организма.

Най-често след преяждане започват киселините в стомаха и хранопровода. Ако съвсем сме прекалили с храната, се появява и особеното усещане сякаш гърлото ни изгаря. Не са изключени и други усложнения – неприятна миризма в устата сутрин или пък бели налепи по езика.

Доста чести са и случаите, в които след преяждане се появяват болки в дясната част на гръдния кош и бодеж в дясно – точно под ребрата. Много често болките затрудняват дишането, тъй като са много силни.

Обикновено през нощта сънят изобщо не е спокоен –трудно си намираме удобна поза за сън и сме като цяло неспокойни, сънят не е пълноценен. Всъщност кризата може да продължи от тридесет минути до четири часа.

Коремна Болка

Защо се получава тази криза и кои са виновните за нея храни? На първо място трябва да се поставят тлъстите меса, шоколада, пърженото, алкохола и газираните напитки.

Не винаги кризата трябва да бъде непоносима с всички симптоми, много често тя преминава с по-лек дискомфорт и обещанието към самия себе си, че утре ще похапваме по-скромно. Ако нямате усложнения и болки, за да се отървете от натрупаните токсични вещества, трябва да се разтоварите.

За целта не е необходимо да подлагате тялото и организма си на друг вид мъчение – каквото е пълното спиране на храната или пък ежедневното посещение на фитнес залите. Напълно достатъчно е да изключите от менюто си тлъстите храни, концентрираните въглехидрати, както и големите количества концентриран алкохол.

Откажете се от всякакви тортички, баклави и други подобни сладкиши, които са богат на концентрирани въглехидрати. Прибавете към разтоварващия режим и малко повече движение и нещата ще си дойдат на мястото доста бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати