Таханът лекува болен стомах, кости и нервна система

Тахан

Таханът винаги е препоръчван като натурална храна за всички, които искат да бъдат здрави. За най-полезен се смята сусамовият тахан. Той съдържа редица полезни съставки, като растителни фибри, есенциални мастни киселини и калций.

Едно от свойствата на таханът е благотворното му и успокояващо действие върху храносмилателната и нервната системи. Той е ефикасен при редица стомашни проблеми. За да бъде той най-полезен за вас и вашите близки, то го смесете с пчелен мед. За да се приготви, смесете тахана и меда в съотношение 1 към 1 или по ваш вкус, например 2 към 1 в полза на меда. От полученото се приема по 1 супена лъжица сутрин на гладно.

Таханът не отстъпва на зехтина по отношение на ползата за кръвоносните съдове и костите. Според проучванията той има по-високо съдържание на белтъци дори от сиренето, месото и соята. Приетото сусамово масло се усвоява напълно от организма. В 100 г сусам могат да бъдат открити 30 г белтъчини, 60 г мазнини, 20 г въглехидрати, 4 г влакнини и 2.5 оксалати.

За стабилизиране на костната система се препоръчва студено пресован черен тахан. Той най-добре запазва в себе си всички витамини и минерали. В него се съдържат високо качествени мазнини, незаменими аминокиселини, витамини – Е, РР, В1, и микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий, калций.

Болен Стомах

Сусамовият тахан е полезен както за деца, така и за възрастни. Основната причина е високото съдържание на калций. Той стабилизира костите на подрастващите и намалява разреждането на калция в костите при възрастните.

Таханът имам както вътрешно, така и външно приложение. Външно се използва при възпаления на гърлото, гласовия апарат, зачервявания и изгаряния на кожата. Вътрешно като лекарство се използва най-вече при гастрит, колит и язва. Освен това действа добре при отслабнала имунна система.

Предложената по-горе рецепта се препоръчва при всякакви стомашни неразположения. Таханът обаче може да се приема и по много други различни начини. Той е много вкусен, когато е намазан на филия пълнозърнест хляб.

Може да се поръси шарена сол. Ако обичате попара пък, може да прибавите към горната хомогенна смес и хляб и чай. Масово се приема под формата на десерт.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти