Сьомгата от рибарници съдържа токсични диоксини

Вреди от Сьомга

Проучване на американски учени установи, че сьомгата, отглеждана по изкуствен път, съдържа диоксини и повече канцерогенни вещества от тази, отглеждана е естествена среда. Изследвани са 700 риби, купени от различни места в света. Установено е, че това високо съдържание на диоксини предизвиква онкологични заболявания. Най-замърсена е тази, идваща от Северна Европа.

Предполага се, че европейската сьомга от някои ферми в Шотландия и Фарьорски острови, при която е установено най-голямо количество замърсители и токсини, може да увеличи риска от тумори. Препоръчително е този вид сьомга да се консумира най-много веднъж на пет месеца.

Причината за това замърсяване се крие във факта, че в развъдниците тази риба се храни с концентрирана смес от рибно брашно и рибно масло. За сравнение дивата сьомга яде съвсем други риби. Различните диоксини и индустриални химикали се отлагат в животинските мазнини, които се дават на изкуствено отглежданата риба, а всеки вид трупа отровите в себе си.

У нас сьомга се внася предимно от страни, като Финландия, Швеция, Латвия и Норвегия. При проведеното изследване се оказало, че рибата от Балтийско море, съдържа пет пъти повече диоксини от пределно допустимите норми. В северните държави този факт не се крие. Там прекупвачите посочват, че в сьомгата може да се съдържат токсини. В българските обаче подобна информация липсва.

Сьомгата, която расте на свобода, получава оцветяването от консумацията на малки миди и крил. Тя има естествен оранжев цвят, получен в резултат от каротеноидни пигменти в месото. Месото на рибите, които се отглеждат по изкуствен начин е бяло. Тъй като това не би привлякло, а по-скоро отблъснало купувачите, то се оцветява по изкуствен път.

Сьомга

Във фуража на рибата се добавят изкуствените оцветители астаксантин E161 и кантаксантин E161. Те се извличат от брашното от скариди или се добиват по химичен път. Разбира се, за да се получи този цвят рибата може да се храни със сушени червени дрожди, но синтетичните смески са по-евтини.

Гледаната по изкуствен начин сьомга има и друг недостатък. В нея съдържанието на витамин D е изключително занижено, тъй като в развъдниците я хранят със соя и хидроизолирани пилешки пера.

Пушената риба също е от доста вредните, които може да изберете. Ако не са приготви на огън, тя може да е заразена с бацила на листериозата, предизвикващ инфекциозно заболяване.

Консумацията на атлантическа сьомга е доста опасно за здравето. Въпреки това Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) обмисля да разреши продажбата на генно модифицирана сьомга. Еколозите наричат тази ГМО сьомгата Франкенщайн.

Рейтинг

5 4
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати