Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Гомашио - същност и кулинарна употреба

Гомашио - същност и кулинарна употреба

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Гомашио

Солта е една от най-интересните и полезни подправки. Не съществува физиологична функция в живия организъм, която да не зависи от естествената сол в природата.

Въпреки това има огромна разлика между естествените природни соли, които съдържат всичко необходимо за поддържане на йонния състав, и клетъчните функции и бялата преработена готварска сол, която слагаме всеки ден на масата си и в ястията, които консумираме.

Натуралната необработена сол е жизненоважна за нашия организъм. Трапезната сол от друга страна влошава нашето здравословно състояние. Познатата ни трапезна сол се произвежда от натрий. Консумирайки я ние приемаме продукт, при които от чистия природен източник са отнети всички ценни минерали и не е останало на практика нищо ценно. А поради така получения дисбаланс, той ни носи само здравословни проблеми.

От друга страна е натуралната природна сол. Тя е жизненоважна за нашия организъм. В себе си тя е събрала силата на слънчевата енергия. И именно непреработената натурална сол е мощният детоксикатор и регулатор на всички физиологични процеси в нашия организъм. Всекидневно научаваме за наличието на все по-разнообразни природни видове сол с техните здравословни предимства, вкусове и цветове.

Гомасио

Днес ще се спрем на непознатия вид сол у нас – Гомашио или Гомасио. Това е японската сусамова сол. Консумирайки я, приемаме всички ползи, които носи прибавеният сусам. Тя може да се направи и в домашни условия. Ето как:

Гомашио

Необходими продукти: 4 с.л. сусам, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Сусамът се запича в сух тиган, като често се разбърква. След около 3-5 минути или докато добие светло златист цвят, се добавя солта. Като се разбърква, се готви около 30 секунди. Сваля се от котлона, прехвърля се в купа и се оставя напълно да се охлади. Когато това стане, се смила, но не много фино – тук там трябва да се виждат цели семена сусам. Полученото се съхранява в херметично затворен съд.

Гомасио солта е подходяща за задушени или печени на грил зеленчуци, най-вече броколи, брюкселско зеле, зелен фасул, ряпа и др. Ако зеленчуците се приготвят на грил, най-добре е да се поръсят със сместа, след като за изпечени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest