Колко грама сол и захар може да ядем на ден?

Захар

Солта и захарта са подправки, които неминуемо присъстват на трапезата ни. Приемани в големи количества обаче те увеличават риска от сърдечни заболявания и допринесат за наддаването на теглото. За да се предпазим от това, е добре да редуцираме приема на сол и захар до допустимите нива за това.

Допустимите дневни дози варират в различните страни, но съществена разлика няма. Прието е, че човек може да консумира между 2 и 3 грама сол на ден, както и до 12 чаени лъжички захар.

Сол

Големите количества сол в храната неминуемо допринася за високо кръвно налягане, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, предизвиква задържане на вода, а при някои хора води до подуване на корема.

Сол

Дневната доза сол, която се препоръчва от специалистите, е 3 грама. Тя трябва да е разделена между трите основни хранения, което прави по един грам сол на ядене. Ако правите междинни хранения, тези три грама сол ще трябва да се разделят на повече. Позволено е известно количество сол да се прехвърли от едно хранене на друго.

Захар

Освен захарта, която добавяме към кафето и сладкиша си, в дневната доза захар влиза и естествената захар – тази, която се среща в плодовете, в някои зеленчуци и млечни продукти. Тя е в комбинация с цял хранителен пакет от витамини, минерали, протеини и антиоксиданти.

Плодова захар

Предозирането с нищо не е препоръчително, но естествените захари не представляват проблем. Опасността идва от храните с добавена захар като бонбони, тестени изделия, сода и преработени храни. В повечето случаи тези продукти имат по-малко или никакви хранителни вещества и по-голямо количество калории.

Прекомерната консумация на захар води до наддаване на теглото и увеличава риска от метаболитен синдром – предшественика на диабета. Дневната доза, която специалистите препоръчват, не трябва да бъде повече от 15% от общите калории. Средният дневен прием калории на здрав човек е около 2000 калории на ден.

Това прави около 200 калории захар или 12.5 чаени лъжици. В последно време се говори за намаляване и на тази доза до не повече от 6 чаени лъжички захар за жените и не повече от 9 за мъжете.

Обикновено забравяме да погледнем етикета на продуктите, които купуваме. Там обаче е обозначени количеството сол и захар. На повечето етикети обаче не се прави разлика между добавени и естествени захари. А съставки като захарна тръстика, високо фруктозен царевичен сироп, кристална фруктоза, декстроза, меласа и други също са вид захари.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
здравко
здравко
25.05.2015 11:12
колко ГРАМА захар а не колко лъжици това никой не го интересува искам да знам колко ГРАМА са както на солта
7
0
стойко
стойко
18.05.2015 22:19
да го духате
1
5