Синя ягода с рибни гени издържа на рекорден студ

Синя ягода

Учени създадоха нов вид ягода, която е със син цвят. Американските специалисти, които са разработвали генномодифицираната ягода са кръстосали плода с гени на рибата Arctic Flounder Fish. Целта е била плодът да може да издържа повече на студ. Въпросната риба произвежда вещество, което учените сравняват с антифриз.

Това вещество позволява на рибата да издържа на ниските температури във водите, които обитава. Учените от САЩ успели да изолират гена, който се съдържа в рибата, и го влагат в ягодата.

Новата ягода има ярко син цвят и ако се прибере във фризер, качеството на плода няма да се влоши, съобщават учените. На този етап няма масово производство на плода, но учените твърдят, че допълнителни изследвания на ягодата са вече в ход.

Това не е първият случай, в който учените се опитват да променят естествения вид на плод или зеленчук – предишен опит на израелски фермер дава положителен резултат и той прави диня, която издържа на студ.

Сърцевината на плода е жълта. Според учения, чието дело бил експериментът - фермерът Ури Рабин, жълтата диня е също толкова вкусна, колкото и добре познатите ни червени.

ГМО ягоди

Израелските специалисти са направили и друг интересен експеримент, но този път с домат. Учените са кръстосали див и обикновен домат и са получили нов сорт от зеленчука. Той е чисто черен и носи името „Черната галактика“ (Black Galaxy).

От компанията, в която са го създали, твърдят, че тези домати са с по-високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. Поради тази причина черните домати се продават на доста по-високи цени от добре познатите червени.

Това обаче не са първите черни домати – италиански учени са представили такива още през 2008 година, нарекли са ги “Sun Black”. На този етап тези черни домати не се отглеждат в България – причината е, че те трудно свикват с климатичните ни условия.

Наши учени също създават подобни странни на пръв поглед зеленчуци – специалисти от Института по зеленчуковите култури „Марица“ в град Пловдив са създали нов вид домат. Зеленчукът е раиран и учените твърдят, че е напълно безвреден.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
аз
аз
30.03.2014 18:38
фотошоп :)
0
0
НЕВЕНА
НЕВЕНА
09.03.2014 00:17
Ужас !!! Какво невежество-ГМО и здраве-две несъвместими неща
2
3