Тученицата бори инфаркт и рак

Ползи от Тученица
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Тученицата е била популярна и у нас. С годините обаче славата ѝ е замряла и сме започнали да я възприемаме като бурен. В чужбина обаче тя продължава да се третира като ценен зеленчук, заради своите вкус и многобройни полезни свойства. Тя се продава скъпо по пазарите, като на места цената и надминава дори тази на гроздето.

Преди векове, а и до днес, тученицата е била натоварена с голямо религиозно значение. Китайците смятали, че в растението се съдържа растителен живак. Други народи пък я използвали като мощно средство против магии. Те разпръсквали растението около леглото, за да пази от зли духове. В Гана пък тученицата и до днес то е символ на мира и се смесва с мазнина, за да действа като средство срещу злото.

Като лечебно средство тученицата била използвана още от Хипократ. С нея той лекувал гинекологични заболявания и кръвоизливи от матката. През 1 в. пр. Хр. римският учен от гръцки произход Диоскорид пише в своите трудове, че тученицата изчиства от паразити и намалява главоболието.

Доказаните ползи на тученицата са многобройни. Това се дължи от една страна на факта, че в нея се съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Мастните киселини и Омега-3 в нея са пет пъти повече отколкото в спанака и някои рибни масла.

Те пазят от склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт. Освен това спомагат за пречистване на кръвта и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки.

Тученица

Освен от инфаркт, тученицата пази и от рак. Тя предпазва организма от действието на свободните радикали, тъй като съдържа два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин.

Тученицата е великолепно природно средство при профилактика и лечение на болести на очите. Освен това регулира нивото на кръвната захар, предпазва сърдечно-съдовата и хормоналната система, високо кръвно и затлъстяване.

В нея се съдържат калий и магнезий, поради което предпазва от аритмия, подобрява сърдечната дейност и стимулира цялата имунна система. Използва се още при мигрена и напрежение в мускулите, артрит, кашлица и изгаряния.

И листата, и стъблата на тученицата са ядливи. Зеленчукът може да се използва като добавка към салатата или основен зеленчук, от него може да се приготвя таратор и пресни сокове. Може да се добави и към обичайни рецепти със спанак и лапад.

Рейтинг

5 5
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати