Здравословни ползи от драка

Драка

Драка (Paliurus spina-christi) представлява бодлив храст със силно разклонено от основата стъбло. Той е висок 2-3 м.

Листата му са кожести, голи и лъскави. Има дребни цветове, а плодът му представлява суха, полусферична неразпуклива костилка. Храстът цъфти от юни до септември, а плодовете узряват от юли до октомври.

Обичайно храстът драка може да се открие по скалните и каменисти склонове, предимно на варовит терен. Не рядко расте и по морските дюни, навлиза и в разредени дъбови гори. У нас се среща почти навсякъде, докъм 600 м надморска височина.

Легендите твърдят, че драката е растението, от което е изплетен венецът от тръни, положен върху главата на Иисус Христос, преди разпъването му на кръста. Оттам идва и по-разпространеното му наименование - "христов трън".

В медицината се използват плодовете от драка. Те се прилагат като отхрачващо средство, за успокояване на еластична кашлица.

Ползи от Драка

Използват се за лечение магарешка кашлица и хроничен бронхит, диария, задух, дизентерия, нощно напикаване и др. Драката се препоръчва за лечение на хипертония и някои кожни заболявания, като екземи, обриви и др.

Има противовъзпалително действие. Всичките си свойства драката дължи на богатото си съдържание на дъбилни вещества и флавоноловия гликозид рутин. Драката се използва и за пречистване на кръвта.

Подовете на драката се берат през втората половина на лятото до средата на есента - август-септември. Берат се с ръкавици или се очукват с пръчка, поради бодливостта на растението. Изсушените плодове имат светлокафяв цвят, без миризма и с нагарчащ вкус. Срока на годност е 3 години.

Начин на употреба. От плодчетата на драка се приготвя отвара. 1 супена лъжица плодове се сварява с 1/2 л вода. Прецежда се и от полученото се пие по 1/2 чаена чаша подсладена с мед, преди ядене. В големи дози отварата от плодовете на храстът драка могат силно да раздразнят храносмилателния канал и бъбреците.

Използването на билки трябва да става винаги след консултация със специалист.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати