Примерно меню за вечеря

Стек

Менюто за вечеря не винаги трябва да съдържа салата, предястие, основно и десерт. Всъщност повечето домакини приготвят толкова много гозби, само ако очакват гости. В крайна сметка четиристепенно меню е малко прекалено за обикновена вечеря за двама души.

Това, разбира се, не пречи да поглезим любимите си хора у дома с някоя по-различна рецепта – може да направим само една гозба, но пък да стане толкова вкусна, че липсата на предястие да не се усети изобщо.

Предлагаме ви примерно меню за вечеря, като сме подбрали две менюта с по едно основно ястие. В едното меню има десерт, а другото салата. Ето ги и рецептите:

Започваме с рецептата за салатата. За нея ще са ви нужни около 400 г червено цвекло, кора и сок от лимон, 2–3 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. запечен сусам, сол и черен пипер.

Червено цвекло

Първо обелвате цвеклото и го настъргвате на ситно ренде. Към него се добавят около една лъжица лимонена кора, ситно настъргана, както и лимонов сок. Сложете магданоза, смления черен пипер и солта и разбъркайте. Оставете салатата в хладилник за половин час, след което разсипете в чинии и поръсете със сусама.

Основното ястие е съвсем лесно и много вкусно, освен това е идеално за студените месеци.

Необходими продукти: 1 кг. свинско месо, праз, олио, 2 ч.л. червен пипер и сол. Празът трябва да е поне 10 стръка – накълцвате го на шайби и го слагате в сгорещена мазнина при вече позапържените малки късчета свинско месо. Оставете ги да се позадушат още малко и добавете подправките, сервирайте ястието топло.

Месо

Второто ни меню започва с основното ястие, но този път сме избрали постна рецепта. За да си я направите, нужни са ви 3 средно големи патладжана, 200 г ориз, лук, 3 домата, черен пипер, магданоз, сол и мазнина.

Измивате патладжаните и ги срязвате на половинки, след което ги оставяте за половин час в подсолена вода. Когато ги извадите, отново ги измивате и подсушавате.

Следва да ги изпържите в тиган, докато поомекнат и с малка лъжичка да направите вдлъбнатина във всяка половинка. В отделен съд запържвате лука, добавяте ориза, накрая подправяте с черен пипер, сол и магданоз.

Пудинг

Половинките патладжан пълните със сместа и нареждате в тенджера, в която има доматен сок – патладжаните покривате с няколко парченца домати, както и парче масло. Оставете гозбата на тих огън за половин час.

Десертът е много бърз и лесен – смесвате 200 грама брашно и 100 грама захар. Към тях прибавяте четири яйца и бъркате, докато сместа се уеднакви, след което слагате разтопено масло около 30 г.

Разбърквате и започвате по малко да наливате прясно мляко – количеството на млякото, което ще ви трябва, е литър. Накрая се слага ванилия – сместа се бърка докато стане напълно гладка, след което се изсипва в намазана с масло форма – пече се около 35–40 минути на слаба фурна. Сервира се вече охладен.

5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати