Цените на свинското паднаха, а на фасула скочиха

Цени на храните

Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата сочат, че цените при храните на едро са по-ниски с 6 процента в сравнение с цените през януари миналата година.

През декември 2013 г. се наблюдаваше рязък скок на цените на хранителните продукти с 8.5%, но още в началото на януари, тази разлика беше стабилизирана.

С известни колебания в двете посоки Индексът на тържищните цени се е задържал на 1.470 пункта за месец януари.

Цените на млечните и местни произведения са останали стабилни през първия месец от годината. Без промяна са и ценовите стойности на брашното и яйцата.

При захарта се регистрира поевтиняване с 4%, а при маслото – поскъпване с 1.5% за януари.

Близки до нивата си от предходния месец са и средномесечните цени на ориза, олиото, кашкавала, кравето сирене, пиле и кренвирши.

Месо

Спрямо годишната си база по-висока цена бележи кравето сирене, което е скочило с 12.2%. Цените на маслото и кашкавала също са по-високи през последната година с 4%.

За разлика от тях цените на месото и местните произведения са задържали нивата си, освен при свинското месо, където има поевтиняване със 7%.

Най-висок ръст в годишната си ценова база е регистрирал зрелият фасул, който се е повишил с 40.5% само за 1 година.

Цените на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година са с до 25% по-ниски.

Цените на едро на захарта и брашното през януари тази година са с около от 12% до 18% по-ниски.

Фасул

През януари цените на плодовете и зеленчуците са започнали да се покачват, като изключение правят само портокалите, които са поевтинели с 11.4%.

За последния месец най-много са се повишили оранжерийните домати – 34%. Поскъпнали са още и оранжерийните краставици с 23.3 %.

При картофите, ябълките и мандарините цените са с 4% по високи, а при бананите и лимоните – с 2%.

Спрямо годишната си база бананите са поевтинели с 4.3%, а цените на портокалите и мандарините не са регистрирали промяна за една година.

Зелето и морковите също поскъпват в интервал от 7% до 11%.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати