gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане от отглеждане на мащерка в саксия

Засаждане от отглеждане на мащерка в саксия

Мащерка

Мащерката е типичен горски обитател. Въпреки това се развива добре и в саксия. Размножаването може да стане чрез снабдяването с други сортове или чрез използване на старите екземпляри.

Мащерката в саксия може да бъде прекрасно допълнение към балконската мозайка от красиви полезни растения и подправки, така необходими на всяка домакиня. От нея става и приятен и много ароматен чай за студените вечери.

Като цяло мащерката се смята за най-непретенциозна от всички балконски подправки. Тя може да оцелее почти без вода и пак ще цъфти и ухае блажено. Най-приятна е лимонената мащерка, с която се приготвя вкусен чай. Използва се и за подправка за супа, заедно с малко риган.

Ако използвате старо растение, е необходимо дългите филизи да се скъсят, а растението да се извади от старата саксия. Почиства се добре от почвата, а топката с корени се разрязва с остър нож.

Получените по този начин нови растения се поставят в саксии с предварително направен дренаж, с цел да не изгниват корените им. Саксията се допълва с нова свежа почва, предназначена за балконски цветя. След засаждането е необходимо обилно поливане.

Мащерка в сакися

Тъй като е сухоустойчиво растение, изискванията и към почвената влага са повишени само по време на разсаждането. Имайте предвид, че след прихващането на растенията излишната влага затормозва развитието на мащерката. Полива се само когато почвата е изключително суха.

Когато отглеждате мащерка, трябва да се съобразите с нейните климатични предпочитания. Растението расте най-вече в средиземноморския климат, поради което е взискателно към топлината. У нас тя се развива добре, като за Северна България се препоръчва отглеждането на Английската мащерка.

Този сорт издържа на отрицателни зимни температури без да се налага мулчиране на растенията в полето, докато Френската мащерка може да претърпи частични измръзвания в много студените и безснежни зими. На отглеждане в домашни условия в саксия подлежат всичко сортове.

За мащерката изберете място, добре осветено от светлината. Най-подходящи са южните тераси. Тя е чувствителна към светлината, особено в началния период. Младите растения не понасят засенчване и се развиват бавно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Мери-Ан
Мери-Ан
04.11.2014 00:31
От години пробвам да си отгледам розмарин, но само първият ми опит беше донякъде сполучлив. Дадоха ми клонче, натопих го във вода и като си пусна коренчета го засадих. Разви се порасна около 40 см за 2 години и реших за зимата да го прибера в кухнята - източно изложение с парно. Листата покафеняха, опадаха и растението умря. От тогава пробвам с резници и готови растения без резултат. По същия начин се простих и с дафиновото си дърво. А една моя позната има дафиново дърво което отглежда на слабо осветена площадка, без да следи каква е температурата, потънало в прахоляк, полива го когато се сети /а това не се случва често/ и напък на всичко дървото не спира да расте...
2
1
Thea
Thea
04.10.2014 12:52
С розмарина е много трудно, най-добре си купи в саксия и не го поливай много, аз обожавам розмарин и съм правила какви ли не опити за засаждане от семена и резници, но в някакъв момент растението умира
0
0
Elena Milusheva
Elena Milusheva
04.02.2014 21:01
харесва ми да имам в къщи винаги пресни подправки.Ше се помъча с ваша помощ да си отгледам мащерка както и други подправки.Ще очаквам да науча как да си отгледам розмарин от семе,защото опитах няколко пъти и не ми се получи
6
0