gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на чубрица в саксия

Засаждане и отглеждане на чубрица в саксия

Чубрица в саксия

Чубрицата е едногодишно тревисто растение. Балканската чубрица пък е вечнозелено многогодишно растение. Тя е една от малкото подправки, които при сушене добиват по-интензивен аромат.

Предполага се, че чубрицата идва от някъде от Близкия изток.

В листата и цветовете и се съдържат етерични масла и танинови вещества. Тя стимулира отделянето на стомашен сок, намалява образуването на газове в червата и усилва апетита, оказва бактерицидно, слабодиуретично, потогонно и противоглистно действие.

Чубрица

Чубрица също така се прилага при стомашно-чревни разстройства и повръщане. Освен това активно се използва в кулинарията.

Чубрицата, както почти всяка билка, е подходяща за отглеждане на закрито през зимата и на открито през пролетта и лятото. Условието за успешно отглеждане на подправката е саксиите с билки да бъдат поставени на място, до което достига поне 5 часа слънчева светлина на ден. Подходящи са южните тераси, защитени от вятъра.

Съдът (саксия или сандъче), в който ще се посади чубрицата, трябва да е с дълбочина най-малко 15 см и да има дупки на дъното, за да може водата да се оттича. Добре е да се използва готова и лека почвена смес, за да се избегнат различни болести.

Сушени подправки

Чубрицата се засажда през пролетта. Най-отдолу в съда се поставят 8-10 см пръст. Семената се поставят, които след това се разсаждат на разстояние не по-малко от 20 см едно от друго, покриват се с още 4-5 см почва, която трябва да се разстели внимателно и без много притискане.

Накрая се полива с вода, колкото почвата леко да се навлажни. След засаждането се изчаква 3-4 дни преди семенцата да се полеят отново.

Чубрицата покълва за около 10 дни и достига височина около 30 см. Първото бране за подправяне на ястия може да стане веднага, след като стръковете се разлистят и не по-късно от първия цъфтеж. То трябва да става сутрин. Цъфналите растения са неподходящи за консумация.

Сушенето на чубрица става, като растението се изскубва с корен в началото на цъфтежа (юли-август), измива се, отцежда и се окачва на сянка на проветриво място. Изсушените листа се оронват и се съхраняват в подходяща плътно затваряща се опаковка, която се държи на сухо място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати