Пържоли вече само с досие за произход

Пържоли

Преди година Европа бе разтърсена от скандала с конското месо, предлагано за говеждо. Поради това и заради редица други нарушения Брюксел е готов с по-строги правила относно етикетирането на продуктите. Спрямо тях на етикетите вече трябва да е обозначено къде са отглеждани животните, от които е добито месото.

Новият регламент е обнародван на 13 декември 2013 година. Той засяга етикирането на прясно, охладено и замразено месо от свине, овце, кози и домашни птици. Скоро подобни правила ще бъдат обявени и за говеждото. До момента на етикетите на месата се обозначаваше само седалището на фирмата преработвател без информация откъде е суровината. Посочените задължителни норми влизат в сила от 1 април 2015 г.

Проблем имаше в случаите, когато животното е пребивавало в повече от една страна. Казусът е разрешен, като в тези случаи ще се гледат възрастта и теглото на животното. Ще бъде посочена тази, в която то най-много се е развивало. Освен това вместо “произход”, ще пише “отгледано в...” и ще бъдат изброявани всички страни, в които е било животното.

Друга норма засяга свинете. Когато животното е заклано преди да навърши 6 месеца и е с тегло под 80 кг, ще трябва да се посочва къде е протекъл целият период на отглеждането му.

Етикиране на месо

Възможностите са две – или да се изредят всички държави, или да се посочи “Отгледано в няколко държави членки на ЕС” или “извън ЕС”. Когато обаче е заклано на възраст над 6 месеца, ще се посочва държавата, в която прасето е живяло през последните си поне 4 месеца.

И ако е заклано на възраст под 6 месеца, но е с живо тегло от поне 80 кила, на етикета ще се посочва държавата, в която е започнало да наддава над 30-ия си килограм.

При овцете и козите е почти същото - посочва държавата, в която животните са прекарали последните си 6 месеца. Ако са заклани преди това, на производителите ще се наложи да описват целия период на отглеждане.

Месо

При пилешкото и пуешкото ще се посочва държавата, в която птицата е изкарала последния си месец. Ако ли е заклана по-рано - отново ще се описва целият период.

“Заклано в...” ще е поредният нов надпис на етикетите. В него ще се посочва държавата, в която се е случило това, а също и код на партидата за идентификация на месото.

Нововъведенията няма да доведат до поскъпване на месото, коментират от бранша. Ефектът обаче ще е полезен за потребителите, тъй като те ще знаят дали ядат българско или вносно месо и откъде идва то.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати