Защо да не ядем яйца

Яйца

Яйцата са изключително полезни. В жълтъците им се съдържат множество витамини и минерали, а белтъците са източник на незаменими аминокиселини. Освен това се смятат за извор на младостта. Въпреки това веганите се отказват от консумацията им.

Това се обяснява от една страна от факта, че яйцето всъщност представляват е неоплодена яйцеклетка. От друга, те не одобряват начина, по който птиците се отглеждат.

У нас кокошките-носачки се отглеждат основно по два начина – подово и клетъчно.

При подовото отглеждане кокошките се отглеждат в огромни халета, в повечето случаи без прозорци, с изкуствено осветление. Според европейските разпоредби на квадратен метър могат да се отглеждат до 9 кокошки. Производителите обаче конструират повече от една платформи в хале и по този начин броят птици на квадратен метър може да достигне 18.

Така само в едно подобно помещение броят на отглежданите птици надхвърля 5 хиляди. В така създадената ситуация птиците не могат да създават йерархия и ред на хранене, което води до поведенчески отклонения като скубане на перушината и канибализъм. Има хиляди случаи на кокошки, умрели от стрес вследствие на отглеждането по този начин.

Кокошки

Клетъчното отглеждане става в малки батерийни клетки. От 2012 година има забрана за продажбата на яйца от кокошки, отглеждани по този начин. Клетките осигуряват на птицата пространство до 750 кв.см и височината на 45 см. Тези птици прекарват целия си живот затворени без чист въздух, слънце и ровене в земята.

При 30 % от тях се наблюдават счупени кости и криле вследствие на живота в тясно пространство. Много от тях имат язви по краката. Дългите си нокти заклещват и откъсват в телената мрежа на пода на кафеза.

Батерийните клетки се подреждат една върху друга в помещение с изкуствено осветление и без прозорци. В тези халета се отглеждат до 15-20 хиляди кокошки за период от 1 година. След това отиват директно в кланицата.

Нашумя и отглеждането на свободните, щастливи кокошки. Свободата им се ограничава до 4 кв.м, когато са на открито. След това отново се прибират в халета, снабдени с многоетажни конструкции с всички „екстри” – гнезда, чесалки, прътове за кацане.

Яйца от кокошки

Върху всяко яйце в магазина има червен печат върху черупката. В него се съдържа определен код. По първата цифра можете да се ориентирате за системата на отглеждане на кокошката.

Код 0 – яйца от кокошки, отглеждани в биологично земеделие;

Код 1 – яйца от кокошки, със свободно отглеждане и достъп до открити пространства;

Код 2 – яйца от кокошки, подово отглеждане;

Код 3 – яйца от кокошки, клетъчно отглеждане.

Код 1BG02222 например означава, че това е българско яйце, снесено от кокошки, свободно отглеждани с достъп до открити пространства, произведено от предприятие, регистрирано под номер 02222.

Друга тъмна страна на производството на яйца засяга мъжките пиленца. Те нямат бъдеще. Още при излюпването служителите ги проверяват дали са мъжки или женски, като мъжките пиленца се отделят от женските и просто се изхвърлят, смилат се живи за тор или храна за домашни любимци. Те не са нужни на никой, защото не качват маса достатъчно бързо и не снасят яйца.

Лошото е, че дори да купуваме само яйца от био-, органично замеделие или щастливи кокошки, останалите неминуемо присъстват навсякъде – в готовите храни, ресторантите, т.н.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Мария
Мария
03.08.2015 14:26
Az, при лъвовете яденето на месо е въпрос на оцеляване. При теб въпрос на оцеляване ли е? При мен не, аз от десет години си оцелявам чудесно без месо.:)
Пацо, ако изборът да се храниш без да убиваш и да причиняваш страдание е проява на лош вкус, избирам да имам лош вкус. :)
4
0
az
az
05.05.2015 23:32
По същата логика, лъвовете трябва да минат на зеленчуци, защото най-безмилостно разкъсват жертвите си и започват да ги ядът, докато още са живи... така е в природата - по-силния изяжда по-слабия :)
2
4
Станимир
Станимир
07.03.2015 22:51
Който има възможност да купува селски яйца от свободни кокошки,ако желае да яде качествена храна
1
0
Πρόπολης
Πρόπολης
25.10.2014 19:16
А аз мислех, че ще кажат, че яйцата са вредни. По тази логика не трябва да ядем никакво месо, да не пием мляко и какво ли още не..
0
0
Пацо
Пацо
24.03.2014 16:57
Обичам яйца.Ще продължа да ги ям. Не ми пука особено за кокошките, човекът е хищник. И то най-гадния, от който спасение няма.А веганите могат да преживят талашит,например.Това си е техен избор, а аз уважавам свободния избор. Всеки има право на лош вкус.А колкото до ''тона''на статийката - в крайна сметка се питам какво истинско ни се предлага за яденье ?
3
3
Янчовото
Янчовото
24.03.2014 09:11
Убихме си селското стопанство и животновъдството, за да четем тези статии, които са толкова депресиращи. На всякъде само негативни неща се пишат и показват иди, че живей в тази страна. Даже не забелязваме вече хубавото време и хубавите неща.
2
5
Теодора
Теодора
24.03.2014 00:25
Информацията е абсолютно вярна, ако се поразровите поне малко в интернет и гледате поне едно видео относно тази тема, ще видите за какво наистина става въпрос. Коментарите ви са безпочвени и сочат ниска информираност по въпроса.
8
2
Компот
Компот
09.03.2014 18:21
От къде ги измислят тия.
2
6
яйце
яйце
06.03.2014 12:52
голяма глупост
4
6