Маргаринът уврежда мозъка и влошава кърмата

Маргарин

За вредите от маргарина, както и неговите подобни продукти – растителната сметана и палмовото масло, се говори от доста време насам. Много изследвания установиха, че хидрогенираните масла, от които се съставят тези продукти, са вредни за здравето.

Ново проучване по темата доведе до забрана за използването на хидрогенираните масла в САЩ съвсем наскоро. То е проведено от специалистите на Държавната агенция за храните и лекарствата (FDA).

Резултатите показват, че приемът на тези продукти причинява диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, предизвикват исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза, т.н.т. Освен в САЩ, преди време и Дания е ограничила съдържанието на трансмазнините, „обогатени” с водород, до 1% в продукт.

У нас сдружение "Зелени инициативи" също се бори за забрана на тези продукти. Те ще внесат искането си в Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и Агенцията по безопасност на храните.

В своето искане те ще припомнят, че именно тези вредни трансмазнини са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана, които масово се използват в България за производството на бисквити, вафли, тестени изделия и много други широко популярни храни.

Вреди от Маргарин

Ще посочат и още неблагоприятния факт, че страната ни заема челните позиции в Европейския съюз по сърдечносъдови заболявания.

Хидрогенацията е процес, при който естествени растителните масла, добити от царевица, рапица и соя, се нагряват и молекулният им състав се „дообогатява“ с един атом водород.

По този начин те придобиват по-голяма твърдост и трайност, но първоначалната молекулна структура на маслата се изменя. Те не се разграждат и остават по кръвоносните съдове. А така стават причина за редица проблеми в организма.

Норми за вредоносното влияние на храните у нас все още няма. Когато бъдат въведени, те трябва да се ограничат до 1 на сто, както е в другите страни. Запознати с проблема смятат, че е нелогично сред всички други вреди, които организма ни понася, да стои и храната, която ние сами преработваме и приготвяме.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати