Черни боровинки - най-мощният антиоксидант

Пламена МладеноваПламена МладеноваДжедай / Автор
Черни боровинки

Боровинките са едни от най-изкусителните плодчета. Освен с уникалния си и освежаващ вкус, те ни радват и с многото си ползи.

Родината на черните боровинките е Америка, където се радват на огромна популярност. У нас те се срещат най-вече по-планините над 1000-1700 м. Растат както в иглолистни, така и в широколистни гори, както и по високопланинските пасища на Рила, Пирин, Родопите и Западна Стара Планина. Там често се случва на едно място да си съжителстват черни, сини и червени боровинки.

Черните боровинки (Vaccinium myrtillus) оглавяват класацията за съдържание на антиоксиданти сред плодове, зеленчуци и подправки. Черната и синята боровинка много си приличат, но черната е с по-наситен и тъмен цвят на плода и по тъмното оцветяване на сока.

В 100 г черни боровинки се съдържат едва 49 калории. За сметка на това обаче те са заредени с антиоксиданти, които ги правят желана храна при всеки режим за здравословно хранене. Антиоксидантите допринасят за здравината на колагеновата матрица чрез неутрализирането на ензимите, разрушаващи съединителната тъкан.

Боровинки

Освен това активността на витамин А ефективно неутрализира действието на свободните радикали. Те съдържат още специфични танини и са богати на антоцианоциди, флавоиди и пигменти, които дават на плода наситеният и цвят, както и фибри, и витамин С.

Консумацията на черни боровинки помага на сърдечно съдовата система, укрепва кръвоносните съдове, зрението, отслабването на мозъчната дейност и забавят стареенето.

Черна боровинка

Опити показват, че една чаша боровинков сок на ден е напълно достатъчна да ни зареди с енергия. Освен това тя действа очистващо на стомаха и червата, като им помага да работят по-добре.

Освен по съдържание на антиоксиданти черната боровинка е на първо място и по съдържание на манган. Антибактериалните ѝ свойства се използват при възпаление на пикочните пътища и бъбреците. Препоръчва се и за всички, чиито дейности са свързани с голямо психическо напрежение.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати