gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да ядем мангото и какво не знаем за него

Как да ядем мангото и какво не знаем за него

Как да ядем мангото и какво не знаем за него
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Не дотам популярното у нас манго е всъщност най-консумираният плод в света. Доказано е, че плодът се консумира до десет пъти повече в сравнение с ябълките и три пъти повече от бананите. В България ниската му консумация се оправдава с липсата на информация относно полезните му качества.

Мангото е плод от дървото манго, род тропическо растение. Идва от Индия, където е култивиран още ІV-V век пр. н.е. През годините постепенно се завъжда в Африка, след което в Америка и накрая – в Европа.

Дървото манго достига до 35-45 метра височина. Плодовете зреят бавно, до 6 месеца. Те остават неравномерно оцветени, тъй като се берат зелени. Сортовете манго са много. Най-широко консумираният е Mangifera indica.

Как да ядем мангото и какво не знаем за него

Освен с изключителния си вкус, мангото привлича и с богатите си нива на редица витамини и минерали. В него буквално могат да бъдат открити почти всички витамини. Най-високи са нивата на витамин С и провитамин А (бета-каротин). В плодовете се съдържат и големи количества калий и мед, както и малки дози от почти всички минерали. Каротиноиди, полифеноли, флавоноиди, кетахини, танини и т.н. – всички тези антиоксиданти могат да се открият в него.

Най-добро за консумация е прясното манго. То може също така да се приема консервирано, сушено, в десерти и конфитюри, на сок или нектар, както и като гарнитура към месо и риба. В 100 грама от продукта има 66 ккал, 0.6 г белтъчини, 0.4 ненаситени мазнини, 15 г въглехидрати и 2 г фибри.

Много хора се чудят как всъщност се яде този екзотичен плод. Това е много лесно. Плодът се измива добре. Срязва на три парчета, така че средното парче да бъде като ивичка широка около сантиметър. Добре е да се среже точно и близо до костилката.

Как да ядем мангото и какво не знаем за него

Останалите две месести парчета са най-важни, тъй като по тях има най-много месо. С върха на ножа се прокарват няколко кръстосани нареза, като се внимава да не се среже кората. След това се обръщат и разперват като ветрило. Едносантиметровата ивичка също се обелва внимателно. И – идва ред на похапването.

Малко известни са здравословните качества на мангото. А те са много. То спомага за нормалните нива на кръвното налягане и подобрява дейността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт.

Освен това укрепва стените на кръвоносните съдове, като така предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Мангото също така защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка.

И тъй като не съдържа наситени мазнини и холестерол, то е идеална съставка за повечето диети, без разбира се да се прекалява с количеството, тъй като е богато на въглехидрати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати