gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Яжте кисело мляко срещу диабет

Яжте кисело мляко срещу диабет

Кисело мляко

Рискът от диабет тип 2 може да бъде намален, ако изяждаме една кофичка кисело мляко дневно, категорични са учени. Проучването е британско и според резултатите не само киселото мляко влияe положително на здравето ни.

Други нискомаслени млечни продукти, например прясното сирене и изварата, също намаляват риска от диабет, подчертават специалистите.

При редовно консумиране и комбинация между различните млечни продукти шансът да се предпазите от заболяването е 24 %. Причината тези продукти да са особено подходящи за предпазване от диабет се крие в пробиотичните бактерии и специалната форма на витамин К, която има в тях.

Според учените от университета в Кеймбридж това е първото проучване, в което предварително се записват хранителните навици, а целта е да се провери дали те могат да повлияят на риска от развитие на диабет.

Мляко

Според доктор Нита Форои, която е провела цялото изследване, информацията, че е открит продукт, който може да намали риска от диабет тип 2, е много обнадеждаваща.

Доктор Форои пояснява, че повече изследвания се правят за храните, които могат да увеличат риска от диабет, а не за такива, които могат да ни предпазят.

Киселото мляко не е първият хранителен продукт, за който учените твърдят, че ни предпазва от заболяването. Диабетът и рисковите фактори около болестта са предмет на изследване от учените по цял свят.

Преди време друго изследване, което направиха австралийски специалисти от университета в Мелбърн, показа, че консумацията на повече салати и зеленчуци също може да намали риска от диабет тип 2.

Салати

Австралийските учени са правили своето проучване в продължение на четири години – в него участие са взели над 36 000 човека.

В друго изследване, което е направено в САЩ пък, са установили, че хората, които закусват, имат значително по-малка опасност да се разболеят от диабет.

Учените от Центъра по обществено здраве към Университета в Минесота смятат, че е необходимо да закусваме от 4 до 6 пъти седмично, за да намалим риска от заболяването.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати