gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Народна медицина с дрян

Народна медицина с дрян

Дрян

Дренките са добре познати в народната медицина – най-често се използват за лечение на стомашно разстройство. Независимо колко са узрели плодовете на дряна, те винаги имат особен и тръпчив вкус. Можете да съхранявате свежите плодове няколко дена, след като сте ги откъснали.

- При разстройство можете да пиете отвара, но ако разполагате с пресни плодове или с компот (може и сироп), хапнете от тях. Когато си приготвяте отвара от дренките за лечение на диария, желателно е да не я подслаждате с мед или захар;

- Ако разполагате и с други билки, направете си отвара от следните - по 20 г листа от живовляк и кори от дъб, 30 г дренки, 10 г лайка.

Вземате 2 с.л. от тази смес и ги добавяте в 600 мл вряща вода. Оставяте отварата десетина минути да поври на тих огън. След като изстине, отварата трябва да се прецеди – пиете от нея по 50 г на всеки 3 часа;

Дренки

- Друга рецепта при диария включва по 30 г плодове от дрян и кора от нар, 50 г очиболец и 40 г плодове от драка. Технологията на приготвяне е същата, като рецептата по-горе. Пие се отново на три часа по 50 г.

Освен за справяне с разстройството, дренките се използват в народната медицина още за простудни заболявания, висока температура. Освен това имат кръвоспиращо и противовъзпалително действие.

- Сложете 1 с.л. от дренките в 300 мл вряща вода и ги оставете да се киснат 5 минути в течността, след което прецедете отварата;

- При възпалени и кървящи венци можете да правите гаргара с отвара от дрян за облекчаване. Необходимо е да сложите 1 ч.л. от корите на билката в половин литър вода.

Оставяте сместа да поври десетина минути и после изпивате по 1 винена чаша преди храна или жабурите с отварата;

- За бъбречни проблеми можете да си направите отвара от корена на дрян, която ще ви помогне лесно да изхвърлите песъчинките. Трябва ви корен с дължина един метър, който да нарежете на ситно.

Слагате го в 2 литра вода и варите половин час. След като изстине, прецеждате и пиете по 1 кафена чаша три пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати