Кулинарна употреба на лимонова трева

Кулинарна употреба на лимонова трева

Риба с Лимонова Трева

Лимонова трева се нарича още цитронела. Има ярък и свеж аромат на лимон и над 50 разновидности. Разпространена е предимно по тропиците и умерените пояси. Представлява многогодишно растение с дълги и остри и високи листа. От него се използват листата в наземната част на тревата.

Лимоновата трева има много приложения, но най-често се използва в кулинарията. Тя може да се ползва както свежа, така и сушена, и стрита на прах. Ако желаете да заложите на яркия ѝ аромат, най-добре я използвате свежа, тъй като тогава е най-добре изразен.

За да се освободи, нежните светлозелени стебла на лимонената трева се начукват с тъпата страна на ножа. Едва след това се използва за готвене и за чай. При приготвянето на някои ястия пък едри парчета или цели стебла се прибавят в яденето и се изваждат, когато то стане готово.

Чай от Лимонова Трева

При стритата на прах лимонова трева ароматът се губи. Изсушена на прах лимоновата трева пък се използва за напитки. Съхранява се в хладилника, в найлонови торбички за 2-3 седмици, а във фризера до 6 месеца.

Най-популярна е лимонената трева в индийската, виетнамската, тайландската кухня. В Африка и Латинска Америка от нея се прави предимно чай. Тя е подходяща за приготвянето на супи, риба, морски дарове и домашни птици. Не се препоръчва при приготвянето на дивеч.

Добре си подхожда със стриди, кантарион, босилек, раци, миди, люти чушки. В най-екзотичните рецепти тя се съчетава с аншоа, джинджифил, чесън, куркума, кориандър, лук.

Освен в кулинарията, лимоновата трева се радва на изключително голяма популярност в козметиката. От нея се извлича етерично масло, което е изключително полезно при лечението на грип, простуда, умора, стрес, отблъсква насекомите и други.

Освен че е изключително полезна, лимоновата трева е и лесна за отглеждане. Може да я завъдите дори в домашни условия. Това става от туфи. На пазара ще я откриете на малки връзки от няколко пръчици или посадена в саксия.

Когато купувате лимонова трева, залагайте на твърди стръкове и използвайте само бялата им, по-месеста част. Външността се обелва, особено ако има наранени листа.

За да се използва като подправка, нарежете на много ситно, или на дълги пръчки, които лесно ще махнете – тревата е доста жилава и не бива да остава в ястието. За чай пък накълцайте на ситно и размачкайте в хаванче, за да освободите етеричните масла.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати