gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознати английски сирена

Непознати английски сирена

Сирене Чешър
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Английските сирена стават все по-популярни. Традиционни за Англия, те са все още доста непознати у нас.

Оригиналното английско сирене е Чедър. То се приготвя от краве мляко, на което се дължи неговата ронливост. В началните стадии, при по- неузрелите сирена е не толкова трошливо. Като цяло се определя като твърдо сирене.

Коричката на сиренето Чедър се образува в резултат на времеви престой. Цветът му не индикира качеството на сиренето. Може да е търговско оцветено в жълто-оранжено, но обикновено цветът му варира от бял до бледо-жълт. Вкусът става по-остър със стареенето, поради което по - старите сирена са и по-скъпи.

Чедър

Сирене Чешър е едно от най-старите сирена, познати в Англия. За пръв път се произвежда през 12 век. То е твърдо и трошливо, сочно, леко солено сирене, с прекрасен след вкус. Както и при сиренето Чедър, Чешър добива по-интензивен вкус със стареенето.

Девън Криим е уникално английско сирене. То е гъсто и се загребва с лъжица. Подхожда си най-добре с ягоди. Може да се сервира върху плодове, зеленчуци и риба.

Сирене Лейчестър пък е твърдо сирене, с мек и богат вкус. Има характерен оранжев цвят. Подхожда си с плодове или бира.

Уенслейдейл е синьо сирене в своя оригинален вид. То е трошливо, със високо съдържание на влага. Бялото сирене Уенслейдейл се консумира младо, най-много до месец.

Стилтън

Дабл Глочестър е друг вид твърдо английско сирене. Има мек и богат вкус. То е не ронливо, с жълтеникав цвят. Поднася се с плодове или бира.

Сирене Стилтън се нарича още Царят на сирената. В оригиналния си вид представлява синьо сирене с пикантен след вкус. Кората му се отстранява преди консумация.

На пазара се предлага в две версии. По-познатата е като синьо сирене, а бялата му версия се среща твърде рядко извън пределите на обединеното кралство. Едва три административни единици в Англия имат правото да произвеждат това сирене.

За пръв път се приготвя в средата на 18-ти век в английското градче Стилтън, в което собственикът на малка страноприемница започва производството му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати