Откриха нелегален цех за консерви в Дупница

Консерви

Преди няколко дни беше намерен незаконен цех за консервиране на зеленчуци в град Дупница. Дейността на предприятието е разкрита след подаден сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.

При направената проверка е установено, че във фирмата нелегално работят 16 жени, които са се занимавали с производствената дейност в цеха.

Дупнишкият цех е преработвал храни без да се е регистрирал в Агенцията по храните. За храните, които се консервират също не са представени документи.

В предприятието са открити шест тона чушки с неясен произход. Продукцията е иззета, а по случая вече работи и прокуратурата.

Нелегалната фирма се намира на пътя между град Дупница и село Бистрица в близост до Национален парк Рила. Около сградата няма никакви знаци, които да показват, че в нея се извършва производствена дейност.

Според първоначалните данни зеленчуците, които са се консервирали, са се внасяли от Гърция. Предстои да се установи за къде точно е била предназначена продукцията и как суровината е достигала до нелегалния цех.

Консервирани Домати

От Областната дирекция по безопасност на храните са прекратили дейността на предприятието. Очаква се от инспекцията по труда също да се произнесат по случая след проверката.

Съвместните проверки на Дирекцията по безопасност на храните в Кюстендил и полицията продължават. Органите на реда са открили, че сградата на предприятието е била обявена за продан.

Затова, че дупнишкият цех за консерви не е регистриран, съгласно закона за храните в България, са предвидени санкции до 10 000 лева. Ръководството на фирмата ще отнесе и глоби до 15 000 лева, защото наема работници без да подписва трудови договори с тях.

В края на октомври миналата година в Дупница бяха открити и тонове фалшив оцет, който беше произведен изцяло от синтетични суровини и химични субстанции.

Срещу фирмата-производител „Винпром Дупница” ЕООД бяха наложени наказателни постановления на обща стойност от 3000 лева, а производствената дейност на предприятието беше спряна.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати