Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да вложим лавандула в ястията

Как да вложим лавандула в ястията

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Лавандула

Билката лавандула е добре позната на кулинарите. Листенцата ѝ се използват при приготвянето на редица ястия и специалитети. Добавя се в основни ястия, винени сосове, дори шоколадови десерти.

Лавандулата се отглежда на първо място като билка. От нея се извлича етерично лавандулово масло, произвеждат се продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти. Не рядко се използва и за аранжировка.

Съцветията на лавандулата са изключително богати на нектар. От него пчелите правят висококачествен мед, който, от своя страна, се предлага на световните пазари като най-висококачествен продукт. В някои страни тези съцветия се захаросват и използват като украса на торти. Много често лавандулата се смесва с черен-, зелен- или билков чай, тъй като добавя свеж и релаксиращ аромат и вкус.

В някои страни има практика от лавандулата да се приготвя сироп. Сушените лавандулови пъпки пък се използват за направата на лавандулови сладки, кифли, бонбони и на т.нар. лавандулова захар.

От италианската, испанската и френска кухня идва практиката лавандулата да се използва за овкусяване и ароматизиране на ястия. В сосовете и основните ястия се добавят предимно изсушените цветчета и листа. В домашните сладкиши, сладоледи и лимонади пък се добавят пресни стръкове.

Руло с лавандула

Сладолед от лавандула например може да си приготвите, като измиете цветчетата и ги разбиете със захар. Те се добавят към пълномаслено прясно мляко и разбито яйце и се разбъркват добре.

Сместа се оставя да се охлади. Полученият сладолед ще е фин, лилав и с приятен аромат. Домашната лимонада от прясно изцедени лимони, вода и лед пък ще стане още по-ароматна, ако в каната пуснете 2-3 стръкчета свежа лавандула.

Друга идея за влагане на лавандула в ястията е рулото от сирене за мазане. За да го поучите, смесете няколко вида от млечните продукти, оформете на руло и овъргаляйте в микс от семена като сусам, маково и ленено семе и подправки – лавандула, копър, мащерка. Полученото ще ви изненада приятно.

При приготвяне на месо лавандулата задължително трябва да присъства в подправките. Цветовете се добавят към соса, докато се приготвя, а също така с тях може да поръсите вече изпеченото месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest