Здравословни ползи от лимец

Лимец

Лимецът е една от най-древните храни на света. Той представлява вид жито, изхранвал много народи векове наред. Забравен е поради недобрите реколти, които дава и бавният процес на обработка.

Лимецът расте по нашите земи и пази традициите на древните. Това уникално растение е непретенциозно за отглеждане - вирее еднакво добре при всякакви температури. Това е безспорно предимство. Освен това не понася торене на почвата, поради което е чист от пестициди и химикали. Така става любима храна на здравословното хранене.

Лимецът се смята за най-полезния вид жито, тъй като е натурален продукт. За него можем да сме сигурни, че не се обработва с химикали, поради непоносимостта му към тях. Лимецът е мощен антиоксидант и има лечебни свойства.

В този сорт древна пшеница се откриват големи количества полезни фибри, ензими, минерали и витамини. Освен това е доказано, че в него се съдържа по-висок процент белтък от пшеницата.

Богат е на магнезий, манган, фосфор, цинк, както и на витамин Е. В него има почти два пъти повече витамин A и витамини от група B, мазнини, фосфор и белтъчини, а количеството глутен е минимално. Това го превръща в прекрасна алтернатива за хората, които страдат от непоносимост към глутена.

Ползи от Лимец

Изследванията полазват, че лимецът, който вирее по нашите земи, е с по-голямо прецентно съдържание на цинк в състава си, което го прави още по-здравословен. Той е подходящ за хора от всякакви възрасти, върху които има има изключително много благотворни ефекти.

Лимецът е храна, изключително полезна за активно спортуващи, тъй като дава сила. От друга страна той подобрява настроението и лекува хронична умора и проблеми със съня. Така дава ценна и дълготрайна енергия на организма.

Лимецът зарежда тялото с така необходимите му белтъчини и фибри. Приемът му е препоръчителен при болести и настинки, авитаминоза или минерален дисбаланс, сърдечно-съдови проблеми, болен стомах, за подобряване перисталтиката на червата, при колит, неврози.

Консумацията на лимеца не се различава от тази на другите житни култури. Той може да се приема покълнал, сварен, направен на хляб, сладки и соленки, като заместител на ориз и бобови култури. Брашното от лимец е лесно за обработка, има добри вкусови качества и е леко по-сладникаво от обикновеното.

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати