Агаве регулира нивата на инсулин в кръвта

Агаве
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Сиропът от агаве доскоро беше трудно откриваем у нас. С нарастването на интереса към него обаче това беше поправено и вече във всяка верига големи магазини може да бъде открит. Той е подходящ заместител на захарта и меда, като представлява един своеобразно здравословен подсладител.

Сиропът от агаве намира място в списъка с препоръчителните естествени подсладители, редом до стевията и кленовия сироп.

Той притежава неутрален и фин вкус. С употребата му обаче трябва да се внимава, тъй като притежава висока сладост. Продуктът може да се използва по същия начин като захарта – за подслаждане на напитки, десерти, печива.

Откриватели на сиропа от агаве са ацтеките. Те го нарекли дар от боговете. От съществуващите на 200 вида агаве едва от няколко се извлича нектар. Най-популярният е синьото агаве, от което се прави и текилата.

Сиропът е наричан още медена вода, тъй като е по-сладък от меда, но с далеч не толкова гъста консистенция. Сиропът от агаве е 1.5 пъти по-сладък от захарта, но пък е с нисък гликемичен индекс, което позволява пълното му усвояване.

Сироп от Агаве

При производството на сиропа от агаве се използва само сърцевината на растението. Полученият сок се филтрира и хидролизира. Сиропът е ценен заради високото си съдържание на фруктоза и това, че е вкусна алтернатива на бялата захар.

Използван от хиляди години, сиропът от това растение съдържа субстанция, която стимулира производството на хормон, който регулира нивото на инсулина в кръвта.

Изследванията в тази насока продължават. Освен това се смята, че тази субстанция може да спомогне за предотвратяването и превенцията срещу остеопорозата.

Нектарът от агаве е алтернативен заместител на меда при хора, страдащи от алергия към него. Той е и изключително популярен в кулинарията.

Използва се при приготвянето на сурови десерти, шейкове и други напитки, тъй като от него е необходимо съвсем малко количество за подслаждане. Не ароматизира ястията, в които се слага и се разгражда бързо и лесно.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати