Оставете печурките за 1 час на слънце преди готвене

Оставете печурките за 1 час на слънце преди готвене

Гъби

Печурките могат да трансформират UV светлината във витамин D и да бъдат толкова ефективни, колкото са ефективни хранителните добавки, които съдържат витамина, смятат учени.

Условието е преди готвене да ги оставите на слънце за около 60 минути – учените са установили, че дори преминаването им през термична обработка няма да намали нивото на витамин D.

Изследователите, които са стигнали до този интересен извод, препоръчват гъбите да се изваждат от опаковките и да се оставят навън на слънце, например на терасата.

Хубаво е да постоят час, но и 30 минути могат да бъдат достатъчни. Часовете, в които е най-добре да ги оставяме на UV светлината, са между 10 и 15 часа. Учените препоръчват тези часове особено през пролетния и летен сезон - в този интервал слънцето е най-силно.

Едва след тази процедура могат да се сготвят по обичайния начин. Вестник Дейли мейл, където е публикувано цялото изследване, допълва още, че по подобен на гъбите начин човек трансформира ултравиолетовата светлина от слънчевите лъчи във витамин D.

Витамин D

В изследването са взели участие 30 възрастни души, които са разделени на две отделни групи. На едната са давани гъби на прах, които преди това са били изложени на слънчева светлина за един час. Другата група е приемала витамин D на капсули – по една таблетка на ден. Изследването продължило 3 месеца.

В края на третия месец са направени изследвания и учените са установили, че няма особено значителна разлика в нивата на витамин D при участниците и от двете групи. Това означава, че гъбите, които са били изложени на слънчева светлина за 60 минути, имат същото количество витамин D като капсулите, които се приемани от участниците.

Изследването, както и неговите резултати, са представени в Бостън на срещата на Американското дружество по биохимия и микробиология. Производителите на гъби от Австралия и САЩ действително държат гъбите на слънчева светлина, за разлика от останалите страни, където тази практика на този етап е доста необичайна.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати